«Operar el fetus a l'úter és màgic i complex alhora»
«Operar el fetus a lúter és màgic i complex alhora»_MEDIA_1 /
Entrar a l'úter matern, aquell lloc tan especial que concedeix el privilegi exclusiu a les dones de concebre la vida, és també una exclusiva acció de molt pocs metges al món. Un d'ells és Eduard Gratacós (Barcelona, 1965). Opera els nadons abans que neixin. Repara en els fetus anomalies o malformacions que, si no s'intervingués, comportarien greus problemes per a la criatura una vegada naixés, o impedirien la seva supervivència.
La precisió que hi ha a les mans d'aquest cirurgià fetal es compagina, al quiròfan, amb una extraordinària, imprescindible, capacitat de concentració, per «entrar i sortir de l'úter, enganyant tots els sistemes d'alarma de l'organisme», precisa el ginecòleg i obstetre. Les alarmes són els avisos que activa en el cos de la dona embarassada la manipulació d'aquesta intimísima zona, on neix la vida, confonent-lo amb els dolors de part i, per tant, preparant-lo per a aquest. Per això, la feina de precisió a través del catèter dirigit per Gratacós i el seu equip repara sense molestar, per curar abans d'arribar al món: dos pacients -o tres-, a les seves mans, en una mateixa operació quirúrgica.
A vegades, la minuciosa intervenció, es realitza sota l'atenta mirada de fins a una vintena de metges que viatgen a Barcelona per beure de l'experiència dels professionals del BCNatal. És el centre clínic de referència en medicina fetal resultat de la unió de l'Hospital Clínic i l'Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona. El dirigeix Eduard Gratacós, que viatja per tot el món impartint conferències. A la seva maleta viatja amb ell la marca Barcelona. «La projecció i el reconeixement internacional de diferents grups de professionals de la medicina en aquesta ciutat són enormes, cadascun en el seu camp. En el de la medicina fetal, un d'ells», afirma. El centre BCNatal és un dels cinc referents a nivell mundial, amb més de 3.000 casos de medicina fetal en el seu currículum i al voltant de les 200 cirurgies fetals realitzades a l'any.
La primera operació d'aquestes característiques que Gratacós va fer va ser a l'úter d'una mare embarassada de bessons, a l'Hospital Universitari de Lovaina (Bèlgica). Era l'any 1997. «Quan entres a l'úter a operar el fetus, sents màgia i dificultat, és màgic i complex alhora», precisa el coordinador i professor del primer doctorat internacional de Medicina Fetal, uns estudis que realitzen universitats de Lovaina (Bèlgica), Suècia, Londres i Barcelona.
RECERCA / Com a investigador, Gratacós és creador i director de Fetal i+D, un centre de recerca multidisciplinària en medicina fetal de primer nivell, vinculat als mateixos hospitals del BCNatal i a la Universitat de Barcelona, en què imparteix les seves classes. «Investigar i poder aplicar tu mateix, en els teus pacients, el progrés que revelen les troballes és apassionant», expressa el doctor. «La recerca mèdica, encara que no puguis arribar tan lluny com a tu t'agradaria, et permet participar dels canvis de la medicina a nivell mundial», afegeix Gratacós.
Notícies relacionadesQÜESTIONAR-SE / Travessant constantment aquesta porta oberta a l'infinit, en mans de la investigació, Eduard Gratacós sent que la seva carrera l'enriqueixen no només la seva experiència al quiròfan, sinó també «els joves que formen part del meu equip de recerca. Més de la meitat d'ells no són espanyols, són cervells vius, escullo els millors de cada lloc. Ells t'ho qüestionen tot. I és així, qüestionant-nos-ho tot, com avança la ciència. Sense qüestionar-nos res, no es mou res», sentencia.
Un equip de 250 persones del Clínic i de Sant Joan de Déu, a més de 80 professionals més que treballen amb ell en el camp de la recerca científica, són el conjunt humà que acompanya la feina de Gratacós. Per a tots és l'agraïment que arriba, per correu, en forma de fotos d'aniversari de criatures que van arribar al món havent estat ja pacients operats per aquest doctor, que deixen en ell i el seu equip l'emoció d'haver fet possible aquell aniversari. Però si hi ha una cosa encara més emocionant que això «és quan arriba l'agraïment d'una mare de qui no vam poder salvar el fetus, que ens diu: gràcies per haver-ho intentat».
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors