Tot per tres minuts
Un aficionat de Sabadell desplaçat a les illes Fèroe, amb 10 eclipsis en el seu currículum, reconeix que planifica els viatges amb anys d'antelació «Tots són diferents», assegura
Les illes Fèroe, que estan situades al nord d'Escòcia, són teòricament el millor emplaçament del món per veure l'eclipsi a causa de la durada del fenomen, amb una totalitat que es prolonga durant 2 minuts i 47 segons.
Sí, menys de tres minuts. Però als aficionats no els fa res.
«El cel ara està amb un aspecte gris i tot enteranyinat, però confiem que en el moment de l'observació no ens molesti gaire», comentava ahir per telèfon Àngel Massallé, un experimentat buscador d'eclipsis que s'ha desplaçat fins a les Fèroe en companyia de 27 persones més, entre socis i acompanyants de l'Agrupació Astronòmica de Sabadell. És clar que no hi havia gaires opcions si volien veure'n la totalitat: «Ens vam decidir per les Fèroe perquè hi sol ploure menys que a les Svalbard, que era la primera alternativa, però sempre hi pot haver sorpreses en un fenomen tan breu». Massallé ja ha tingut l'oportunitat d'observar 10 eclipsis de Sol totals, encara que el de Xangai el 2009 compta una mica menys perquè «el dia va estar completament tapat», diu fent broma.
Planificar
Els eclipsis s'han convertit per a Masallé en una passió que combina astronomia, fotografia, amistats i turisme. «Ens obre camins a destins que difícilment veuríem», comenta. Una passió molt civilitzada, sens dubte, perquè al marge de les inclemències del temps tot està previst amb molta antelació. No solament arriben puntuals als eclipsis, sinó que els viatges s'han de planificar-se amb molta antelació perquè sol haver-hi competència. «Ja tenim pràcticament lligat el pròxim eclipsi del 2016, quan anirem a Cèlebes, a Indonèsia, i un altre que hi haurà el 2017, als Estats Units», explica Massallé.
De fet, a l'arxipèlag de les Fèroe, que compta amb un total de 50.000 habitants, s'hi han hagut d'habilitar allotjaments de tota mena, des d'habitacions particulars fins a creuers, per acomodar tots els turistes.Els propietaris de l'hotel Føroyar, un dels pocs que hi ha a la capital, Tórshavn, reconeixen que tenen penjat el cartell de complet des de fa dos anys. Les autoritats locals reconeixen que l'eclipsi serà sens dubte un revulsiu per al turisme, una de les principals font d'ingressos de les illes, ja que la temporada sol començar una mica més tard, quan el fred es retira.
Segons el parer del soci d'Astrosabadell, «tots els eclipsis són diferents. Tots són igual d'atractius». «Recordo molt el de Líbia, amb l'horitzó tot clar i il·luminat -afirma-, o un que vam anar a veure a la sabana africana, un lloc ple d'animals que responien estranyats a l'enfosquiment del cel...», rememora entusiasmat. En aquesta ocasió, prossegueix, «es podria donar la conjunció amb una aurora boreal, un fenomen que resultaria espectacular».En qualsevol cas, afegeix Masallé, «el més impactant d'un eclipsi es repeteix en tots: és aquell canvi sobtat, quan es fa de nit enmig del dia. És com si algú apagués l'interruptor de la llum del cel». Amb tot el material obtingut, els socis de l'agrupació astronòmica després porten a terme diverses activitats expositives i divulgatives. Les fotos són espectaculars.
- Un xou al passeig de Gràcia per a l’encesa nadalenca
- Drets del consumidor L’Europarlament estudia lleis contra el blanqueig ambiental i l’‘e-commerce’ xinès
- L’aniversari del FC Barcelona De Samitier a Messi, el desacord sense fi
- Maria del Mar Cugat: "L’Església ha d’afrontar el camí cap a la feminitat"
- Les dones reclamen més protagonisme en l’Església