AVAL TEMPORAL A UN VETO
El TC dóna una treva a la llei catalana 'antifracking'
El Govern aplaudeix la decisió que permet mantenir la prohibició de la fractura hidràulica
Protesta pel ’fracking’ davant del Parlament. /
Malgrat que temporal, el Tribunal Constitucional (TC) ha atorgat un petit triomf a la Generalitat a l'aixecar la suspensió de la normativa catalana que regula la fractura hidràulica o fracking per a l'obtenció de gas i petroli. Després de ser recorreguda per l'Executiu central, la norma que prohibia aquesta tècnica en territori català va quedar suspesa des del novembre passat.
La Conselleria d'Empresa celebra que s'hagi aixecat la suspensió de l'article 167.1 de la llei 2/2014, d'acompanyament dels pressupostos del 2014, que prohibeix aquestes prospeccions en sòl no urbanitzable «quan puguin tenir efectes negatius sobre les característiques geològiques, ambientals, paisatgístiques o socioeconòmiques de la zona».
Tot i que el Tribunal Constitucional encara no s'ha pronunciat sobre el fons de la demanda, interposada pel Govern central, la mesura facilita la feina de la Generalitat, segons la conselleria que dirigeix Felip Puig. El Tribunal Constitucional entén que no es donen les circumstàncies per suspendre la llei i, per tant, el fracking segueix prohibit a Catalunya.
L'Executiu català ha manifestat en tot moment la seva voluntat de prohibir aquesta tècnica d'obtenció de gas i petroli a Catalunya, fins i tot encara que el Constitucional acabi anul·lant la seva regulació. Al Govern estan convençuts que, arribat aquest cas, trobarien les fórmules per mantenir el veto a la fractura hidràulica.
La perspectiva catalana és totalment oposada a la del Govern central. Mitjançant una reforma de la llei d'hidrocarburs, el Ministeri d'Indústria va introduir un nou impost a la producció i explotació de petroli i gas.
Notícies relacionadesPer reduir les reticències dels territoris, la norma aprovada pel Govern establia que una part de la recaptació fos per a les autonomies on es produeixi l'activitat, així com els ajuntaments. Els propietaris dels sòls en què s'instal·lin les explotacions també rebran fins a l'1% del valor del que han obtingut mentre duri la concessió, segons aquesta normativa.
Catalunya no és l'única comunitat autònoma que va decidir vetar aquesta tècnica per obtenir hidrocarburs. També Cantàbria, Navarra i la Rioja la van prohibir als seus territoris. En tots els casos, el Govern central va recórrer davant el Constitucional, que ja li ha donat la raó en tres dels quatre casos.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034