PROGRAMA CONTRA EL CÀNCER
Salut farà cribratges de càncer de còlon i recte a partir dels 50 anys
El pla també preveu fer citologies cada tres anys a dones d'entre 24 i 64 anys
La Conselleria de Salut augmentarà els cribratges en els càncers de còlon i de recte a tota la població de 50 a 69 anys en el nou Pla de Catalunya contra el Càncer, de cinc anys de durada i que pretén una millor prevenció, un millor diagnòstic i una millor assistència sanitària d'aquesta malaltia.
El pla, que actualment només cobreix el 28% de la població, preveu estendre's al 100% per al 2020, segons ha explicat aquest dimecres el conseller de Salut, Boi Ruiz, en el marc de la presentació del pla contra el càncer a Catalunya 2015-2020, en què també ha participat el director del Pla Director d'Oncologia, Josep Maria Borràs; el president del consell assessor del pla, Josep Sánchez de Toledo; el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Josep Maria Padrosa, i l'oncòleg Josep Tabernero.
El nou pla també preveu modificar l'actual protocol de cribratge del càncer de coll uterí per "donar prioritat" a la detecció del virus del papil·loma humà, directament relacionat amb l'aparició de tumors i amb una incidència que s'està disparant.
Actualment, aquest programa preveu una citologia a dones d'entre 25 i 64 anys cada tres anys: "Amb les noves evidències científiques, ho modificarem en funció del que ens indiquin els experts per detectar millor el virus del papil·loma", ha dit Borràs.
També ha descartat incloure la vacunació contra aquest virus en nens, tal com van reclamar aquest dimarts els experts de la Fundació Puigvert, "perquè Europa indica que només a les nenes", encara que sí que ha manifestat que es consolidaran els programes de vacunació contra el virus de l'hepatitis B.
Registre de pacients
El nou pla preveu la creació d'un registre de pacients oncològics pediàtrics, com a pas previ a "un registre global, d'aquí uns anys", ha avançat Sánchez de Toledo, que també ha advocat per crear unitats específiques d'adolescents per diferenciar-los dels nens.
Tabernero ha explicat que també "es potenciarà la investigació, els estudis i els assajos clínics" per consolidar els centres catalans com un referent internacional, i que es millorarà el treball en xarxa de totes les institucions.
D'aquesta manera, es "potenciaran les xarxes de centres terciaris i els centres de referència del territori", i s'advocarà per un model d'atenció multidisciplinària que integri tots els equips i nivells assistencials.
Malaltia crònica
Un de cada dos homes i una de cada tres dones tenen probabilitat de desenvolupar un càncer al llarg de la seva vida a Catalunya, però "la tendència és la cronificació de la malaltia, ja que des dels 90 està millorant la supervivència", ha explicat Borràs.
En homes, el càncer més freqüent és el de pròstata, seguit del de pulmó, còlon i recte, bufeta, estómac, cavitat oral i faringe, fetge, leucèmia i limfoma no Hodgkin.
En dones, el principal és el de mama, seguit del càncer de còlon i recte, cos d'úter, pulmó, limfoma no Hodgkin, estómac, ovari, leucèmia i coll d'úter.
"El càncer augmenta en els homes a Catalunya en un 1,2% anual, mentre que en les dones s'estabilitza", ha destacat, encara que ha avisat d'un increment dels tumors associats al tabac entre les catalanes --pulmó, cavitat oral i faringe--.
Notícies relacionadesEn relació amb la supervivència, ha destacat que el 50% dels homes i el 61% de les dones diagnosticats entre el 2000 i el 2004 han sobreviscut un mínim de cinc anys des del diagnòstic.
La previsió és que el 2020 a Catalunya hi hagi 26.055 homes afectats per un càncer i 18.345 dones --actualment hi ha 21.592 homes i 14.741 dones--, una xifra en augment a causa de l'envelliment de la població i el tabaquisme.
- Previsió meteorològica El pronòstic del Meteocat és clar: arriben les pluges a partir d’aquest dia a Catalunya
- A l’eixample Els afectats per la retirada d’un sostre d’amiant valoren acudir al jutjat
- CONTROLS Antidopatge treu Espanya de la llista de països sota vigilància
- La Generalitat reduirà a la meitat les seves webs per agilitzar els tràmits
- Educació Les primeres proves PISA després de la desfeta examinen per primera vegada l’anglès