Gent corrent

Afra Quintanas: "Que hi hagi espais urbans buits és un error"

Imagini per un segon que totes aquestes persianes tancades que hi ha ara a la seva ciutat s'aixequen.

«Que hi hagi espais  urbans buits és un error»_MEDIA_1

«Que hi hagi espais urbans buits és un error»_MEDIA_1 / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
Catalina Gayà
Catalina Gayà

Periodista

ver +

-Expliqui'm, ¿quin concepte hi ha darrere de Mentrestant?

-El 2009, els directors de Meanwhile Space van entendre que hi havia un problema que es resumeix amb la frase següent: que hi hagi espais urbans buits és un error. Es van identificar 24 projectes que van tenir el suport de 17 ciutats al Regne Unit a través de Meanwhile Project. Així va sorgir Mean-while Space. Es va crear un manual d'usos i es van estandarditzar fórmules d'acords legals. L'objectiu és reduir les barreres burocràtiques per a l'ús temporal d'espais buits i impulsar canvis en les possibilitats i la flexibilitat dels usos permesos.

-Un exemple.

-Un edifici buit que entra en un pla urbanístic, però mentre no es porti a terme aquest pla aquest edifici es pot convertir en una plataforma d'ús temporal que permet l'experimentació d'idees.

-¿Parlem d'artistes?

-Al principi sí. Ara són petites empreses que volen créixer o idees que s'han gestat i que necessiten un espai per desenvolupar-se o visibilitzar-se.

-¿Com ha funcionat a Londres?

-Molt bé. Ja està integrat als ajuntaments. Aquests ho entenen i ho impulsen. El 2014, Meanwhile Space va crear uns 100 llocs de treball i ha seleccionat 246 projectes. A Londres treballem en 12 districtes, i a tot el Regne Unit, en 31. I ja hem fet 18 actuacions en altres països.

-Així neix Mentrestant...

-Fa uns quatre anys, quan vaig començar a treballar a Meanwhile Space, a Londres, els vaig dir que m'agradaria provar com podria integrar-se en l'ecosistema barceloní. Foment de Ciutat Vella, la regidoria de Comerç i l'Icub van decidir acceptar un pilot.

-Segueixi, per favor.

-El projecte ha durat un any, amb una extensió de cinc mesos. Vam tenir l'encàrrec de treballar una zona en concret. Vam detectar cinc espais, però dos no van ser possibles i en vam obrir tres. N'hi ha dos que queden permanents al carrer de Príncep de Viana, el de Som Atents i el d'Escàner FM. Els altres dos van ser un Pop Up i un espai de ioga.

-¿Com valora l'experiència?

-Fa quatre anys no hi havia l'hàbit ni el suport que tenim ara. Des de la Diputació ja s'han organitzat seminaris i s'han obert línies de finançament als ajuntaments. Es nota que hi ha ganes, però també hi ha dubtes i temes bàsics que s'han de resoldre per poder desbloquejar aquesta mena d'usos de manera senzilla i estàndard.

-¿Quines diferències hi ha entre el Regne Unit i Barcelona?

-La gran diferència és que al Regne Unit parlar d'un ús Meanwhile no implica, la majoria de vegades, pagar lloguer. Els propietaris paguen uns impostos molt alts quan tenen un espai buit, només cobrint-los aquesta despesa ja hi ha un benefici econòmic.

-Escolti, i vostè…

-[Riu] ¡Necessito un bo de Ryanair! Sóc directora d'Unlimited Meanwhile, una consultora que hem creat per poder treballar a nivell internacional, ja que rebem moltes propostes.

-I va estudiar.

-Em vaig graduar en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada per la UAB, vaig fer un màster en project managment i, a Londres, un a la Goldsmiths en creative culture entreperneurship.

-I viu...

-Entre Londres, Girona i Barcelona.

Notícies relacionades

-Per cert, si s'acaba el pilot, s'acaba el projecte.

-No, el projecte no s'acaba amb Mentrestant: els usuaris del projecte passen a ser veïns del barri.