El Suprem arxiva la querella d'afectats per hepatitis C contra Ana Mato

Assenyala que "l'actuació de Sanitat pot ser més o menys encertada, però no equiparar-se a un supòsit d'omissió d'auxili"

1
Es llegeix en minuts

El Tribunal Suprem ha arxivat la querella per homicidi per omissió d'auxili, a més de delictes contra la integritat moral, prevaricació i altres, que la Plataforma d'Afectats per l'Hepatitis C va presentar contra l'exministra de Sanitat Ana Mato i altres alts càrrecs del Govern popular.

Els fets imputats es basaven fonamentalment que desenes de malalts no van rebre els nous fàrmacs que podrien haver-los curat. La querella afectava també el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (SNS) i l'Agència Espanyola del Medicament.

"L'objecte de la querella, de gran extensió i amb abundant base documental, es refereix, essencialment, a la situació que pateixen les persones afectades pel virus de l'hepatitis C, denunciant-se l'actuació del Govern, incloent-hi la querellada en la seva etapa com a ministra de Sanitat", diu el Suprem.

L'alt tribunal considera, d'una banda, que l'Executiu i els poders públics no estan obligats a produir un resultat de salut sinó a garantir-ne la protecció.

A més, el Suprem afegeix que "no concorren els requisits" per considerar "la comissió per omissió d'un delicte d'homicidi o de lesions".

I això és així, diu el Suprem, perquè no s'ha incomplert "el deure jurídic d'actuar imposat a la querellada (i els querellats en conjunt) per la llei o per un contracte i tampoc s'ha creat una situació de risc".

A més, la querella "fa referència de manera contínua", diu el Suprem, "a l'actuació del Govern en conjunt" i això s'explica perquè les decisions sobre l'assumpte "excedien l'àmbit del seu ministeri" amb elements com, per exemple, el finançament econòmic de les mesures que s'haurien pogut adoptar.

Tampoc es pot afirmar que hi hagi hagut "inactivitat absoluta del ministeri", encara que sí que s'hagin produït endarreriments, afegeix el tribunal abans de referir-se al preu del medicament que podia haver curat els malalts.

Notícies relacionades

Respecte a aquesta qüestió, assenyala que "l'actuació del Ministeri de Sanitat pot ser més o menys encertada, però no es pot equiparar a un supòsit d'omissió d'auxili".

La querella pretenia que s'investigués per què desenes de casos d'hepatitis C no han rebut els fàrmacs prescrits per combatre la malaltia.