CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

L'OMS anuncia el final de l'epidèmia d'Ebola a Libèria

És el país on el virus ha sigut més mortal, amb 4.716 persones mortes

La intensitat ha baixat a 18 afectats en una setmana a Guinea i Sierra Leone

3
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES / GINEBRA

Libèria ja no té Ebola. Així ho va anunciar ahir l'Organització Mundial de la Salut (OMS) al complir-se 42 dies des que l'última persona infectada va morir i no se n'han detectat casos nous. Amb aquesta declaració oficial del final del brot en aquest país ara el virus només segueix actiu a Guinea i Sierra Leone, tot i que també allà els nous contagis estan disminuint de manera notable.

Libèria, amb 10.564 casos, és el país on aquesta epidèmia ha sigut més mortal, amb 4.716 morts, i Monròvia, la capital, ha sigut amb diferència la ciutat més afectada, amb un ritme que a l'estiu va arribar a ser de fins a 400 contagis a la setmana, cosa que va provocar el desbordament dels centres de tractament i el rebuig de pacients per falta de places. L'últim cas detectat al país va ser el d'una dona dels voltants de la capital, que va desenvolupar els símptomes el 20 de març i va morir el dia 27. Les 332 persones que van estar en contacte amb ella i que per tant es podien haver infectat van ser identificades i vigilades durant 21 dies -el màxim període d'incubació del virus- i cap va desenvolupar els símptomes.

Durant les setmanes següents, la vigilància epidemiològica va continuar però no s'ha detectat cap nou cas en els últims 42 dies (el doble del període d'incubació) per la qual cosa el país va poder ser declarat ahir lliure d'Ebola.

CELEBRACIÓ / «Fem un tribut al Govern i al poble de Libèria, que amb la seva determinació han vençut l'Ebola. Els metges, doctores i infermeres mai han deixat de tractar els pacients, fins i tot en les ocasions en què el material de protecció no era l'adequat», va afirmar l'OMS a través d'un comunicat.

En total, 375 representants del personal sanitari de Libèria es van infectar i 189 van morir al tractar els pacients sense fer servir les mesures de protecció adequades.

La presidenta del país, Ellen Johnson Sirleaf, va agrair en un acte oficial la lluita «incessant» dels treballadors sanitaris. «Gràcies al vostre incessant esforç, l'Ebola se n'ha anat avui [per ahir]», va afirmar durant una breu cerimònia a l'hospital John F. Kennedy de Monròvia per celebrar la derrota del virus. «No més Ebola, no més Ebola», va dir la mandatària enmig dels aplaudiments dels assistents a la cerimònia, entre els quals hi havia alguns membres de l'OMS.

Mentre l'OMS està segura que Libèria ha interromput la transmissió, l'epidèmia persisteix a Guinea Conakry i a Sierra Leone, per la qual cosa hi ha un gran risc que persones infectades en aquests països ingressin a Libèria a través de les poroses fronteres, segons va alertar ahir la institució.

Precisament per això, els EUA, que ahir van felicitar Libèria per haver-se convertit en el primer país de l'Àfrica Occidental a quedar lliure d'Ebola, va demanar «no abaixar la guàrdia» fins que la devastadora malaltia desaparegui a tota la regió. En la mateixa línia es va manifestar Metges sense Fronteres que, a través d'un comunicat, va celebrar la declaració de l'OMS a la vegada que va demanar cautela tenint en compte que encara segueixen produint-se contagis.

En aquest context, l'OMS va informar que mantindrà personal de control i d'ajuda fins al final de l'any amb l'objectiu no només de donar suport en les tasques de vigilància, sinó també de col·laborar en el procés de recuperació dels serveis de salut.

Notícies relacionades

MÉS D'11.000 MORTS / Des de l'inici del brot han mort més d'11.000 persones, segons les dades recollides en l'últim informe de l'OMS, que xifra en més de 26.500 els casos. Aquest nou balanç donava les xifres més optimistes de l'evolució de la malaltia: en l'última setmana analitzada, fins al passat dia 3, s'havien registrat 18 casos, nou dels quals corresponen a Guinea i nou més a Sierra Leone. Aquesta setmana és quan s'han detectat menys contagis aquest any, després d'un període en què els nous pacients confirmats s'han mantingut entre 30 i 37 setmanals.

Aquest últim brot del virus de l'Ebola es va originar el desembre del 2013 en una zona boscosa de Guinea, fronterera amb Libèria i Sierra Leone, per la qual cosa ràpidament va traspassar les poroses fronteres i es va expandir dramàticament entre els tres països.