INVESTIGACIÓ D'UNA NEGLIGÈNCIA SANITÀRIA
30 hospitals van usar pròtesis caducades en 2.800 pacients
L'empresa Traiber, implicada en el 'cas Innova', va incomplir tres requisits europeus
Els centres que van utilitzar el material defectuós han de fer una revisió als malalts
Luis Márquez, gerent de l’empresa de pròtesis Traiber, el 2005. /
Les pròtesis de genoll i maluc de l'empresa Traiber, que el novembre del 2014 van ser objecte d'una alerta sanitària per part de l'Agència Espanyola del Medicament (AEM), s'havien implantat a 2.800 pacients, que van ser atesos en 30 hospitals de Catalunya, va confirmar ahir Salvador Cassany, responsable de control farmacèutic i productes sanitaris de la Conselleria de Salut. Les pròtesis eren defectuoses en alguns casos, o havien sigut etiquetades fraudulentament per amagar una data de caducitat superada. Els malalts receptors d'aquest material estan sent avaluats pels seus respectius centres sanitaris, va assegurar Cassany, que va dir que desconeixia quants d'ells han sigut ja novament operats per substituir-los la pròtesi defectuosa.
El gerent de Traiber, Luis Márquez, va ser detingut el 28 d'abril passat i actualment és investigat judicialment en una peça separada del cas Innova, que afecta l'Ajuntament de Reus i un ampli entramat d'empreses sanitàries. De fet, 1.500 dels pacients receptors del material defectuós van ser atesos a l'Hospital Sant Joan de Reus. El jutge instructor, del Jutjat número 3 de Reus, indica en les seves al·legacions que Márquez va obtenir un tracte de favor per part de la presidenta del consell d'administració de l'Hospital Sant Joan de Reus i primera tinenta d'alcalde de l'ajuntament d'aquesta localitat, Teresa Gomis, perquè el centre sanitari adquirís les citades pròtesis. Segons el magistrat, la direcció de l'hospital estava al corrent dels dubtes existents entre el personal mèdic sobre la qualitat de les pròtesis de Traiber. Gomis va negar ahir que tingués coneixement d'aquests dubtes.
Notícies relacionadesCANVI D'ETIQUETA / Les pròtesis sobre les quals va alertar l'AEM incomplien els principals requisits fixats per la Comissió Europea (CE), preceptius davant l'autorització de material mèdic o quirúrgic. No disposaven d'un certificat vigent de la CE que autoritzés la seva comercialització, havien sigut fabricades seguint un inadequat sistema de control de qualitat (i que per aquest motiu podien presentar defectes) i havien sigut reetiquetades sobre la seva data de caducitat. «Mostraven unes dates ampliades», va sintetitzar Cassany.
Per tot plegat, l'AEM, i posteriorment la Generalitat, van prohibir a finals del 2014 l'ús d'aquest material per reparar genolls o malucs lesionats. L'empresa Traiber serà objecte d'un expedient sancionador per part de Salut, que es tramita actualment, pel qual els seus responsables hauran d'abonar una quantitat que ahir ho va ser precisada. Salut tampoc va poder concretar si els pacients afectats per les pròtesis fraudulentes seran objecte d'alguna indemnització.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista