Un nen no vacunat, molt greu a l'UCI a causa de la diftèria
La criatura, de sis anys, és la primera infectada els últims 30 anys a Espanya
Els pediatres reclamen que un organisme oficial obligui a la vacunació infantil
Una entrada de lHospital de la Vall dHebron, on està ingressat el nen amb diftèria. /
Un nen de 6 anys, veí d'Olot (Garrotxa), en qui s'ha confirmat el primer diagnòstic de diftèria que es registra a Espanya els últims 30 anys, està ingressat des de dissabte passat en situació molt greu en una unitat de cures intentives (UCI) pediàtrica de l'Hospital de la Vall d'Hebron. La vida de al criatura, que no havia rebut cap de les cinc dosis de vacuna antidiftèrica que correspondrien a la seva edat, afrontava ahir a la nit un «risc important», va confirmar Antoni Mateu, responsable de l'Agència de Salut Pública, que va agrair públicament la mobilització desplegada les últimes 72 hores pels tècnics del Ministeri de Sanitat a la recerca de les dosis d'antitoxina diftèrica que podrien salvar la vida del nen. «L'han buscat per tot el món, i l'han localitzat a Rússia i França», va concretar Mateu. El nen va rebre el fàrmac dilluns a la matinada de dilluns passat.
El bacil diftèric, que s'adquireix a l'aspirar l'esternut o la tos de qui n'és portador sense que hi hagi la necessitat d'estar malalt, afecta en primer lloc les amígdales, causant un intens mal de coll, i immediatament provoca unes plaques membranoses i sagnants que tendeixen a desplaçar-se cap a la resta de vies respiratòries. En poques hores, afecta els pulmons, el cor i els ronyons. Resulta mortal per a entre un 10% i un 15% de les persones que contrauen aquesta malaltia.
UN 95%, VACUNATS // La vacuna antidiftèrica, a la qual s'atribueix una eficàcia superior al 95%, forma part dels calendaris oficials de vacunació de Catalunya i de la resta d'Espanya. Conté bacils sotmesos a formol i calor que fan «impossible» contraure la diftèria a partir de la seva vacunació, va assegurar José María Bayas, epidemiòleg de l'Hospital Clínic. La vacuna s'ofereix en sis dosis que s'inicien als dos mesos de vida i conclouen als 14 anys. Un 95% dels nens espanyols l'han rebut, calculen els responsables sanitaris. No va ser així en el cas del nen d'Olot, segons va confirmar el Ministeri de Sanitat en una alerta distribuïda a totes les comunitats espanyoles. La família del petit malalt, de nacionalitat espanyola, ha sigut objecte les últimes hores d'una vacunació general antidiftèrica i rep tractament antibiòtic preventiu, va indicar Mateu. Aquesta mateixa actuació s'ha ofert als companys de classe de la criatura i als sanitaris de l'Hospital d'Olot que el van atendre el dia 27 de maig, quan va ingressar afectat per febre molt alta i mal de coll. La vacunació sempre és voluntària. «Tots s'han vacunat», va assegurar Mateu.
El fet que, segons sembla, el nen no hagués sigut vacunat per expressa decisió de la seva família, que seria contrària a aquest tipus de mesures preventives, va motivar ahir la indignació de molts pediatres. «No hauria de ser possible que uns pares decideixin no vacunar el seu fill i deixin el menor indefens -va afirmar Ferran Moraga-Llop, president de la Societat Catalana de Pediatria-. És una vergonya que al segle XXI, en un país occidental, un nen estigui a l'UCI per una diftèria contra la qual disposem de vacuna eficaç». En nom de la resta dels seus col·legues, Moraga-Llop va advocar perquè una institució oficial, i va citar la Fiscalia de Menors i la Direcció General d'Atenció a la Infància, supervisi «o obligui» les famílies reticents a vacunar els seus fills.
El responsable de Salut Pública no va compartir aquesta posició. «Creiem més en la persuasió que en l'obligació -va indicar Mateu-. El 95% de la població ja vacuna els seus fills. L'important és difondre els beneficis d'aquesta prevenció i l'absència de risc. L'eficàcia de la vacuna antidiftèrica no està en discussió».
Els epidemiòlegs que intenten determinar l'origen de la infecció del nen d'Olot desconeixien ahir el focus d'aquest contagi. Els primers símptomes es manifesten després d'un període d'incubació d'uns cinc dies. Els investigadors segueixen els moviments que va fer la criatura malalta durant aquest període de temps previ.
- Tomé tensa la selecció
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi