ALERTA SANITÀRIA

L'Ebola rebrota a Libèria després d'anunciar-se la fi de l'epidèmia

El cadàver d'un jove de 17 anys ha donat positiu per la malaltia

Sanitaris traslladen el cadàver d’una víctima d’Ebola, el març passat, a Monròvia (Libèria).

Sanitaris traslladen el cadàver d’una víctima d’Ebola, el març passat, a Monròvia (Libèria). / AP / Abbas Dulleh

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

Set setmanes després que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) declarés que Libèria, un dels tres països més afectats per l'actual epidèmia d'Ebola a l'Àfrica Occidental, estava lliure del virus, el viceministre de salut Tolbert Nyenswah ha anunciat que el cos sense vida d'un noi de 17 anys ha donat positiu per la malaltia. La primera mesura ha sigut l'enviament a la zona on va morir, Nedowein, una ciutat pròxima a l'aeroport internacional del país, d'un equip d'especialistes del Ministeri de Salut.

El portaveu de l'OMS, Tarek Jasarevic, va avançar ahir des de Ginebra que Libèria haurà d'entrar novament en una fase de 42 dies (el doble dels 21 dies d'incubació del virus) sense que es detecti cap cas nou «per estar segurs que no hi ha transmissió del virus». Un dels pocs detalls que han pogut ser confirmats és que la persona morta va ser enterrada seguint els procediments de seguretat establerts per l'OMS.

Durant l'epidèmia d'Ebola (que va començar el març del 2014 a Guinea Conakry i que encara no ha pogut ser eradicada en aquest país ni a Sierra Leone), els enterraments insegurs van ser un dels principals focus de contagi.

Notícies relacionades

Malgrat aquesta nova mort al primer país que el 9 de maig passat va aconseguir declarar el final de l'epidèmia dins de les seves fronteres (el virus ha causat a Libèria 4.609 morts de 10.323 persones infectades, segons xifres de l'OMS), les autoritats asseguren que «no hi ha cap raó per caure en el pànic», ja que, de moment, amb excepció d'aquesta mort, no hi ha nous casos coneguts al país.

Aquesta mala notícia per al brot més mortal en la història d'aquesta malaltia se suma a la coneguda la setmana passada, quan es va saber que el virus havia tornat a la capital de Sierra Leone després de tres setmanes sense nous casos.