ASSAIG CLÍNIC
Una vacuna demostra alta efectivitat contra l'Ebola a Guinea
Metges sense Fronteres demana accelerar el protocol perquè les dosis s'administrin com més aviat millor i es pugui frenar l'epidèmia que ja ha deixat 11.294 morts a l'Àfrica
Sanitaris de l’OMS retiren el cadàver d’un malalt d’Ebola a Guinea, el gener passat. /
Els resultats d'una vacuna experimental contra el virus de l'Ebola mostren "un alt grau d'efectivitat" després d'haver sigut provada en més de 4.000 persones en contacte amb la malaltia a Guinea Conakry, un dels països més afectats per l'epidèmia.
La nova vacuna, anomenada VSV-ZEBOV, és "eficaç al cent per cent" deu dies després d'haver sigut administrada a una persona sense la infecció, segons els resultats publicats avui per la revista britànica The Lancet i difosos pel Govern de Guinea.
Les proves han revelat la seva eficàcia en humans en menys de 12 mesos, "un temps rècord", segons l'equip científic que l'ha desenvolupat, integrat per experts de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Metges sense Fronteres (MSF) i de Noruega, el Canadà, Guinea, els EUA i el Regne Unit.
11.294 PERSONES MORTES
La nova vacuna combina el virus de l'estomatitis vesicular (VSV) amb un gen que codifica una proteïna clau de la soca Zaire de l'Ebola, la forma més agressiva i letal coneguda del virus, que ha acabat amb la vida d'11.294 persones en diversos països de l'Àfrica Occidental en el brot sorgit a la regió el març del 2014, segons les últimes dades de l'OMS.
La combinació d'aquests components dóna com a resultat una vacuna que, basada en una mostra debilitada de l'Ebola, estimula una resposta immune contra el virus i fomenta la producció d'anticossos per lluitar contra la malaltia.
"La vacuna VSV-ZEBOV treballa de la mateixa manera que altres vacunes basades en virus atenuats contra altres infeccions virals", ha explicat el doctor Mark Feinberg, del laboratori Sanofi Pasteur MSD.
Aquesta companyia farmacèutica vol produir prou dosis per controlar possibles futurs brots d'Ebola.
No obstant, la VSV-ZEBOV no serà administrada com qualsevol altra vacuna comuna, sinó que s'usarà en "comunitats en risc que ho requereixin", ha precisat Feinberg.
PROBLEMA DE CONSERVACIÓ
L'inconvenient de la vacuna és que s'ha de conservar en llocs frescos en països tropicals amb freqüents talls elèctrics, per la qual cosa la investigació futura passarà per desenvolupar una formulació termoestable.
Els pacients voluntaris en qui s'han realitzat els assajos procedeixen d'àrees on es van registrar brots de la malaltia a Guinea i on van estar en contacte amb malalts o altres persones pròximes a ells, com veïns, familiars o companys de classe. La vacuna es va administrar en primer lloc a un dels grups i, tres setmanes més tard, al segon.
"Els resultats van demostrar que, en el termini de 10 dies, la vacuna protegia contra el virus de l'Ebola els dos grups", segons el comunicat.
"La comunitat sanitària global podria comptar a partir d'ara amb una important eina per vèncer l'Ebola", ha subratllat el doctor John-Arne Rottingen, de l'Institut Noruec de Salut Pública i cap del panell científic que ha provat la vacuna.
En un any i mig, l'epidèmia ha causat 27.787 infectats, principalment a l'Àfrica Occidental, dels quals 11.294 han mort.
Encara que una desena de països han registrat casos d'Ebola, les morts s'han concentrat en tres: Libèria (4.808), Sierra Leone (3.951 morts) i Guinea Conakry (2.520).
Libèria va ser declarada el 9 de maig país lliure de transmissió d'Ebola, però aquest mes ha tornat a registrar nous casos.
"DIA HISTÒRIC"
Metges sense Fronteres (MSF) ha instat aquest divendres a accelerar el protocol perquè la vacuna contra l'Ebola, que ha mostrat en els assajos clínics una eficàcia del cent per cent, s'administri com més aviat millor i es pugui així frenar l'epidèmia en Àfrica.
En un videocomunicat, el responsable d'Operacions per a l'Àfrica Occidental/Sahel de Metges sense Fronteres Espanya, Luis Encinas, ha qualificat aquesta jornada de "dia històric" en la lluita per acabar amb el virus.
Ha indicat que els resultats preliminars mostren una eficàcia "molt elevada, a prop del cent per cent, amb una seguretat molt important, uns efectes secundaris molt limitats" per la qual cosa s'ha mostrat convençut que la vacuna canviarà l'estratègia contra l'Ebola.
Encinas ha dit que, si bé els resultats són "molt positius", no podem oblidar que encara es troben en el marc d'un assaig clínic, i que per això es continuarà amb l'aplicació dels protocols sanitaris de protecció davant el virus al desconèixer-se la durada de la immunitat de la vacuna.
Ha explicat que, normalment, aquest tipus de vacuna s'utilitza un cop acabades les quatre fases de l'assaig clínic i després de seguir un protocol per registrar-la, a més de tenir el vistiplau de les autoritats sanitàries.
Notícies relacionades"Aquí, per la situació extraordinària en aquests països, demanem accelerar i respondre èticament per trencar aquesta cadena com més aviat millor", ha assegurat Encinas.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034