La gota que fa vessar el got

Els senegalesos de Salou denuncien que pateixen racisme quotidià durant la manifestació per la mort del seu compatriota

«Però seguim aquí, amb la poca dignitat que ens queda»

Tensió 8 Ibrahim Sylla (amb camisa estampada), germà del mort, frena un compatriota aïrat, ahir.

Tensió 8 Ibrahim Sylla (amb camisa estampada), germà del mort, frena un compatriota aïrat, ahir. / EFE / JAUME SELLART

2
Es llegeix en minuts
SÍLVIA BERBÍS / SALOU

«Aquí no vius feliç, hi ha molta pressió, especialment a Salou», assegura Ndella Diouf, representant de l'Associació de Senegalesos de Reus. Acaba de deixar el micro amb què s'ha dirigit als 300 compatriotes que han desfilat pel centre del municipi per exigir «justícia». Justícia per al seu company mort durant la intervenció policial de dimarts, Mor Sylla, i per a tota la comunitat. «Això de Mor ha sigut la gota que ha fet vessar el got; hi ha un empipament de base per tots els problemes i multes; nosaltres només venem roba per portar, roba que es fabrica a Europa, en països com Itàlia o Grècia, i només volem que ens deixin en pau, estem cansats», explica.

Cansats del que consideren, purament, racisme. I posa exemples que han acabat fent efecte: «En altres països, el passaport serveix per travessar una frontera, aquí ens el demanen per fer un tràmit a l'Inem, al bus ens demanen que ensenyem la bossa, al tren ens pregunten on anem… Però seguim aquí, amb la poca dignitat que ens queda». Això sí, cada vegada són menys. El nombre de senegalesos censats a Salou es va disparar entre els anys 2002 i 2008, i després de dos anys d'estabilització, va començar a descendir el 2010, de gairebé 1.600 empadronats als 1.191 actuals. «És que surten de casa per vendre i abans d'arribar a l'estació ja els han parat els Mossos», apunta Theirno Diop, mediador de l'Associació Col·lectiu Senegalès de Tarragona.

«Som gent pacífica»

Notícies relacionades

Mentre es manifesten, l'exaltació va creixent. Salten discussions entre els que són conscients que tenen l'oportunitat de corregir la imatge de violència que va trencar la seva fama de pacífics dimarts, i aquells que volen deixar anar la seva indignació. Les pancartes evidencien aquesta doble postura. Algunes, lacòniques, reclamen «justícia». D'altres van més enllà: «Stop al racisme» o «Stop killing senegalese people». Per això, quan el client d'un bar deixa anar un insult racista al pas de la manifestació, es dispara la tensió. Per un moment, tornen a saltar les cadires pels aires. El propietari de l'establiment, Carlos Poley, no es pot creure el que acaba de passar: «Aquest client és estúpid, ¿com se li acudeix provocar? Em sembla una reacció lògica la que han tingut», assenyala després que el germà de Mor, Ibrahim, talli d'arrel qualsevol conat de revolta. «No venem drogues ni som mafiosos i heu de saber que el que va passar dimarts va ser dolorós, una actuació no controlada, però som gent pacífica», subratlla.

Una espontània, en plena manifestació, Margarita Montull, aborda la periodista: «No hi ha dret que els tractin d'aquesta manera, aquí hi ha cabuda per a tothom», sosté. «Des que el 1984 va arribar el primer senegalès, sempre hi ha hagut entesa i ha de seguir sent així, sobretot hem de parlar», reclama el cap de la policia local a l'acabar la manifestació. «A Salou hi ha més de 100 nacionalitats i la senegalesa és la més important, per això ha de tornar la pau social, perquè poden discrepar, però no es pot trencar la convivència», adverteix l'alcalde, Pere Granados. El regidor alaba la política contra la venda il·legal desplegada al seu municipi, però els senegalesos volen una altra actitud. «Sempre hem sigut gent tranquil·la, però sentim menyspreu i ara als joves ja no els para ningú», alerta Ndella.