setcases. Aquest 'fill adoptiu' de la bonica població del Ripollès la freqüenta des dels 15 anys
Verd paisatge de joventut
Silenciós i poc concorregut a l'estiu, és un lloc ideal per evadir-se de la rutina urbanita i disfrutar de la naturalesa
Vista de Setcases des de la Creueta. /
Digui'ns quin és el seu lloc favorit de Catalunya i què hi va viure o li va passar.
entretots.elperiodico.cat
Un sap que ha arribat a Setcases quan veu la rotonda a l'entrada i distingeix les set vivendes i l'església que recreen a petita escala els orígens d'aquest poble de la comarca del Ripollès. El comte Sunifred de Besalú va ser el primer a deixar per escrit la llegenda al voltant de la seva creació cap a l'any 965, i explicava que una família de ramaders, un home cec i els seus set rebrots, van pujar un dia a la muntanya perquè les ovelles pasturessin. Al cap de poc va començar a nevar i el pare va explicar als fills que havien de davallar fins on trobessin un saüc florit; contràriament l'herba quedaria coberta de neu i les seves ovelles moririen de fam. I allà on van trobar el primer arbust, cada un dels joves hi va construir una cabanya. Set cabanyes, set cases. El cert és que no van donar gaires voltes al nom. Senzill, directe, gairebé publicitari. Aquest és el racó favorit de Jordi Gascón, que el freqüenta des de fa 34 anys, quan el va visitar per primera vegada, amb 15.
Aquest sexòleg barceloní va passar part de la seva adolescència i joventut entre aquestes vivendes rurals de pedra -més nombroses que al principi, tot i que no gaire-, pujant i baixant els pendents, pronunciats en alguns punts, i familiaritzant-se amb el laberint de carrerons. Conserva grats records d'aquells temps, quan els nois, autòctons i estiuejants, quedaven a La Taverneta i sortien a passejar pels voltants. I a partir dels 17 anys van començar a baixar a Camprodon, temptats per les discoteques.
Ara, el Jordi només ve a l'estiu. Si bé en les hores més crítiques el sol castiga amb vehemència, la temperatura sol ser agradable, en part afavorida pel vent del Pirineu. I què es pot dir del verd de la vegetació que creix per tot arreu i que manté tot l'entorn amb aquesta coloració, amb diferents matisos, que tant atrau el Jordi. Ell se sent part del poble, una cosa així com un fill adoptiu. O potser un nét, ja que el gruix de la seva població, de prop de 200 habitants, està envellit. Potser per això se celebra anualment la ja tradicional festa d'homenatge a les persones grans.
Platja i muntanya
Aquest lloc tan silenciós i poc concorregut a l'estiu, tot i que sembla revifar-se amb la tímida presència de turistes -bàsicament catalans i procedents de la resta d'Espanya-, resulta ideal per evadir-se de la rutina urbanita. Aquí la tranquil·litat permet llegir, escriure, inspirar-se i, en definitiva, fer aquelles coses que no es fan durant la resta de l'any a causa de les agendes atapeïdes, els compromisos i, per què no reconèixer-ho, la desídia i el cansament acumulat. Qualsevol monticle, com el mirador de la Creueta, pot oferir magnífiques vistes d'aquest genuí paratge i, en aquestes condicions, és difícil no prendre consciència de la grandesa de la naturalesa en comunió amb l'home.
Però si el que es pretén és exercitar el cos alhora que es descobreixen paisatges recòndits, el Jordi recomana fer excursions per les rutes que porten al salt del Cosí d'en Batlló, ideals per a nens per la seva lleugera inclinació; a la Collada de la Balmeta, on hi ha un prat on pastura el bestiar; i a Tregurà. El recorregut d'aquesta última ruta s'allarga fins a les tres hores.
Hi haurà, però, qui s'estimi més la platja. Per a això s'ha habilitat a la ribera del riu Ter -audible a tota la localitat per la seva força al xocar contra les roques- una porció arenosa en què diverses famílies estenen les seves tovalloles i fins i tot claven els para-sols. Qui no es conforma és perquè no vol.
ACCÉS
Des de Barcelona, per la C-17 en direcció Parets/Vic/Puigcerdà. Abans d'arribar a Ripoll, gireu cap al Camí Reial/C-26 i agafeu la N-260 fins que es converteix en C-38. A l'arribar a Camprodon, agafeu la GIV-5264 i seguiu indicacions.
ALLOTJAMENT
Hotel La Farga, a l'entrada del poble, entre 75 i 85 euros amb dinar. Hostal La Cabanya, 73 euros amb esmorzar.
LLOCS D'INTERÈS
L'estació d'esquí Vallter 2000 és el principal reclam a l'hivern. Durant tot l'any es poden recórrer rutes de senderisme o visitar Camprodon.
LA POBLACIÓ
Notícies relacionadesFins a dos terços de les vivendes de Setcases són segones residències.
http://www.setcases.cat
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim