CANVIS AL VATICÀ
El Papa simplifica la nul·litat del matrimoni i abarateix el procés
El bisbe podrà resoldre els casos en què tots dos cònjuges hi estan d'acord i valdrà una sola instància

El papa Francesc, durant l’audiència dels dimecres, el passat 2 de setembre. /
Divorci catòlic express. És possible que molts interpretin així, d'una manera simplificada, la reforma dels processos d'anul·lació del matrimoni catòlic, aprovada pel papa Francesc, que aquest dimarts ha sigut presentada en públic. Feia 300 anys que les normes sobre l'anul·lació matrimonial seguien sent les mateixes.
Els canvis més importants que introdueixen els dos documents firmats personalment per Jorge Bergoglio traspassen de Roma als bisbes diocesans la màxima responsabilitat davant les sol·licituds d'anul·lació d'un matrimoni.
Els bisbes podran propiciar un "procés breu", quan "la petició (d'anul·lació) sigui proposada per tots dos cònjuges, o per només un d'ells encara que amb el consentiment de l'altre". També es podrà recórrer al procés exprés, quan la separació de la parella sigui tan evident --haurà de ser demostrada amb testimonis i documents-- "que la nul·litat sigui evident" i no "requereixi l'obertura de cap investigació, o instrucció més completa".
Entre les raons que podran justificar l'anul·lació exprés hi figura "la falta de fe", "la brevetat de la convivència, l'avortament procurat per impedir la procreació, l'ocultació culpable de l'esterilitat o d'una greu malaltia contagiosa, (l'ocultació) de fills haguts anteriorment, haver estat a la presó". També seran motiu d'una anul·lació ràpida "la violència física per obtenir el consens al casament i la falta d'ús de la raó (malaltia mental) comprovada amb documentació mèdica". El procés no podrà durar més de 30 dies, amb 15 més per a una eventual pròrroga.
El bisbe com a jutge
Més enllà de l'anul·lació exprés, els altres casos passaran per un verdader procés, com s'ha fet en els últims tres segles, però amb nombrosos i importants canvis. El jutge del procés serà el bisbe diocesà, encara que podrà delegar la funció. Si la diòcesi no compta amb personal especialitzat, podrà recórrer als serveis jurídics d'una diòcesi pròxima.
Notícies relacionadesNo serà necessari, com fins ara, que hi hagi dos graus --primera instància i apel·lació--, que acabin amb dues sentències iguals, sinó un sol grau. El tribunal que dirimirà els casos podrà tenir un sol jutge, en els casos en què en una diòcesi no sigui possible comptar amb tres. En aquest cas, s'haurà de tractar d'un clergue, mentre que els tribunals podran estar compostos per un clergue i dos laics, experts de dret. Amb la primera instància d'anul·lació es tanca el procés, fora que una de les parts recorri, que podrà fer-ho en segona instància i també recorrent successivament a una espècie de Suprem de Roma.
El document papal demana a les conferències episcopals que afavoreixin la gratuïtat dels procediments, tal com Jorge Bergoglio ja havia suggerit en diverses ocasions.
- Xarxa elèctrica ¿Què és el zero energètic, la principal hipòtesi de l'apagada generalitzada?
- Tall del subministrament elèctric Apagada generalitzada a Espanya: ¿què ha passat amb la llum?
- Apagada massiva La llum també se'n va a Portugal en una apagada que afecta Europa
- Xarxa elèctrica Les causes de l'apagada massiva a Espanya i Portugal
- D’Olot a l’armada japonesa