El bosc s'omple de bolets

Les previsions per a Catalunya indiquen una tardor amb bona producció

Les suaus temperatures i les pluges d'agost animen l'inici de la temporada

Un rovelló, als peus d’un boletaireen un bosc de Vallcebre, al Berguedà

Un rovelló, als peus d’un boletaireen un bosc de Vallcebre, al Berguedà / MARC VILA

4
Es llegeix en minuts
CARME ESCALES / ANTONIO MADRIDEJOS / BARCELONA

Josep Joan Espinós Pla, conegut localment com a Juju, no té cotxe propi ni carnet de conduir i tant li fa el dia i l'hora: si algun company li diu que puja a pentinar la muntanya a buscar bolets, ell s'hi apunta. «Estic a mercè del que m'ho ofereixi», diu aquest veí de Sort, ja jubilat. El seu llibre de capçalera, Els bolets de les terres de Lleida, del Grup de Micologia de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, il·lustra el que ell persegueix cada temporada a les muntanyes del Pallars Sobirà. Doncs resulta que des de principis d'agost ja ha disfrutat d'una vintena de dies. La temporada de recollida de bolets al Pirineu i el Prepirineu, que solen ser les zones més productives de Catalunya, va tenir un inici pèssim a causa de la sequera primaveral i la sufocant calor del juliol, però els boscos s'han recuperat gràcies a les abundants pluges de l'últim mes i ara es troben en plenitud. I encara que sempre s'han d'observar amb cautela, les previsions meteorològiques a llarg termini suggereixen que durant l'inici de la tardor es mantindrà un temps propici per als bolets, avança Juan Martínez de Aragón, enginyer forestal del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), a Solsona.

«La primavera va ser molt dolenta, fatal, però aquest final d'estiu està sent extraordinari. La temporada es va recuperar després de les pluges de finals de juliol -relata Espinós-. El rossinyol, per exemple, després de tres anys sense veure'n pràcticament cap, ara aquí n'hi torna a haver».

QUE VAGIN AVIAT / El veí de Sort practica la cacera micològica fins i tot en cap de setmana, cosa que, generalment, els autòctons eviten. «Hi ha massa gent», diu Enric Gràcia des de Planoles, al Ripollès. «Jo sempre hi vaig entre setmana. Aquests dies estan sortint molts bolets i molt bons. Es presenta una bona tardor. Però si algú vol venir, que no trigui, perquè la temporada s'acabarà aviat, cap a la tercera setmana d'octubre, més o menys, quan el normal seria que aguantés fins a la segona de novembre». Al sud de Catalunya, amb zones afectades per un estrès hídric notable, la temporada no sol començar fins al mes que ve.

Gràcia és fill de Blanes i agafa bolets des que tenia sis anys. «Anava amb els meus pares als boscos d'alzines sureres de Blanes, Tordera i Lloret de Mar», rememora aquest professor de Micologia a la Universitat de Barcelona, ara ja jubilat. Els seus pronòstics de la temporada neixen de l'anàlisi de la pluja i el vent, però impliquen fins i tot estudis més profunds sobre corrents marins oceànics. Sobre les varietats que més troba en el seu entorn del Ripollès, assenyala que «aquí sobretot s'hi fan ceps, perquè hi ha moltes pinedes de més de 30 anys. El rovelló creix molt menys», diu.

«El cep és el nostre bolet per excel·lència a la Ribagorça, molt preat, però omplir-ne aquí un cistell costa més que fer-ho amb rovelló, que és més fàcil de trobar», diu Josep Lluís Farrero, que ara presideix el Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça, però que durant més de 15 anys va estar al capdavant de diverses associacions de turisme rural de Catalunya. «Esmorzars i bocates per portar als bars, menús als restaurants i botes de trecking a les botigues del Pont de Suert... Tota la comarca es beneficia de la temporada de recollida. El bolet li dóna un plus de notorietat al territori a nivell turístic que per a nosaltres és essencial», afirma Farrero.

INCENTIU PER A L'ECONOMIA / «Ara és fabulós. Els bolets mouen molt l'economia local i nosaltres aquí preparem truita de bolets, rossinyolsmoixernons, carboners… El preu del rovelló pot rondar entre els 6 i els 15 euros, depenent de si el ven directament el boletaire als establiments o els paradistes als turistes a la carretera», informa Miguel Bringué, propietari del bar de tapes Bodega Manolo del Pont de Suert.

Notícies relacionades

Prova de l'emblemàtic reclam turístic dels bolets a la Ribagorça és l'organització de les 21 Jornades Gastronòmiques del Bolet a l'Alta Ribagorça, que portaran 11 restaurants de la comarca a servir plats amb bolets durant els caps de setmana d'octubre.

Reclam turístic també ho és al Berguedà, on fins al 15 de novembre se celebra el popular Mercat del Bolet de Cal Rosal (Olvan). Mitja dotzena de paradistes despatxen tota mena de bolets diàriament, però sobretot de dijous a diumenge, a la plaça de la Porta del Comerç. «Els forns despatxen coques i pans, i per a tot el sector turístic, no només els restaurants, que aprofitem l'alt valor gastronòmic, la temporada de bolets és molt important», declara Efren Vila, propietari del restaurant Sol i Cel de Cal Rosal. «Menys trompetes de la mort, al Bergue-dà tenim totes les varietats: rovelló, cepllanega negra i llanega blancacamagrocfredolic…», assenyala Vila.