Els iPhone i iPad pateixen el ciberatac més important des que es comercialitzen

Centenars d'aplicacions d'Apple, afectades per programes espies i 'malwares' des de la Xina

Novetats d’iOS 9 per a iPhone i iPad.

Novetats d’iOS 9 per a iPhone i iPad.

1
Es llegeix en minuts

El gegant informàtic nord-americà Apple ha reconegut aquest dilluns que ha "retirat" centenars d'aplicacions del seu App Store, després de ser afectades amb programes espies i 'malwares'. Mitjans de comunicació xinesos han advertit que més de 350 aplicacions han sigut afectades, incloent-hi el WeChat, un servei semblant al Whatsapp molt popular a la Xina (amb 500 milions d'usuaris) i Didi kuaidi sistema de reserves de taxi.

"Un problema de seguretat causat pel 'malware' va ser detectat recentment, i només afecta els usuaris de la versió 6.2.5 de WeChat en iOS", ha dit el fabricant, el grup de Tencent, en un comunicat, afegint que el problema havia sigut resolt. "No hi ha hagut robatori de diners o fuga d'informació dels usuaris", ha assegurat el grup. iOS és el sistema operatiu utilitzat per Apple en els seus iPhones i iPads.

D'acord amb l'empresa nord-americana de seguretat informàtica de Palo Alto Networks, citat per 'The Wall Street Journal', l'atac ha afectat una trentena d'aplicacions. Una vegada infectats amb el programa maliciós -anomenat XcodeGhost- els atacants que controlen el programa a distància poden, per exemple, transmetre informació sobre el dispositiu de l'usuari o organitzar atacs de 'phishing' per robar contrasenyes. 

Altres companyies que han reconegut haver suportat l'atac són el portal d'internet NetEase i l'operador mòbil China Unicom, però la llista pot ser molt extensa. 

XCODE

Notícies relacionades

L'organització anticensura Greatfire.org ha opinat que l'atac es va originar en una versió corrupta de Xcode, el 'software' d'Apple que després permet als desenvolupadors construir aplicacions. "Aquesta és la més extensa i significativa difusió de 'software' maliciós en la història de l'App Store d'Apple", ha dit l'organització. Els programadors de les aplicacions havien descarregat l'eina de desenvolupament fraudulenta a través de Baidu, una eina de recerca i descàrrega d'aplicacions xinesa. El gran pes de l'arxiu original d'Apple porta molts desenvolupadors a descarregar-lo de llocs no oficials que estan més pròxims a la seva ubicació geogràfica, per així poder baixar-lo més ràpid.

La notícia és un cop per a Apple en un moment rellevant de llançament de nous productes. La reputació de tenir una política molt estricta i de publicació d'aplicacions segures sembla perillar. La Xina és el segon mercat en importància per a Apple i la seva reputació davant els fabricants Android pot afectar seriosament les vendes. 

Temes:

iPhone Apple