INCIDENT A LA PRESÓ DE L'ALT EMPORDÀ

Un reclús fereix tres funcionaris a la presó del Puig de les Basses, a Figueres

Els sindicats denuncien que en l'últim any s'han produït una dotzena d'incendis a les cel·les

1
Es llegeix en minuts
FERRAN COSCULLUELA / FIGUERES

Tres funcionaris de la presó del Puig de les Basses de Figueres (Alt Empordà) van resultar ferits a causa de l'agressió d'un pres que, segons ha assegurat la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), va cremar la seva cel·la, va arrencar la finestra i la va utilitzar per amenaçar-los i agredir-los.

La Conselleria de Justícia ha confirmat que tres funcionaris van resultar ferits arran de la "conducta violenta d'un pres" i van ser atesos per la mútua de la presó: dos amb lesions de diversa consideració i un tercer al patir una caiguda arran de l'incident.

Segons ha explicat el CSIF en un comunicat, els fets van passar el 18 de setembre, quan els funcionaris van rebre cops i diversos mossegades que van requerir la intervenció dels serveis mèdics i l'activació del Protocol de Transmissió de Malalties Infeccioses.

Incidents massa habituals

El sindicat ha assegurat que no es tracta d'un fet aïllat, ja que afirma que aquests incidents són "massa habituals i fan que la situació sigui cada vegada més insostenible" i posen en risc els funcionaris destinats a aquest centre. Per això, han exigit la destitució del sotsdirector de règim interior de la presó i la seva substitució per "personal ben qualificat”.

La secció sindical de CCOO del centre penitenciari de Figueres s'ha pronunciat en el mateix sentit i ha denunciat que en l'últim any s'han registrat una dotzena d'incendis a les cel·les del mòdul de règim tancat, que és on es va produir l'agressió.

En aquesta unitat hi ha internats una vintena de reclusos que han demostrat que no són capaços de conviure amb la resta d'interns en condicions de normalitat. CCOO atribueix aquests incidents a la falta de formació específica dels funcionaris sobre els protocols d'actuació en aquests casos i a la falta de capacitat professional de l'actual responsable d'aquesta unitat.

Cel·les antivandàliques

Notícies relacionades

Una altra deficiència que critica el sindicat és que les cel·les no siguin “antivandàliques”, ja que tenen elements, com els marcs de les finestres, que són fàcilment desmuntables i que es poden utilitzar per agredir funcionaris o altres interns. També resulta fàcil bloquejar les portes d'accés, i això posa en alt risc la seguretat, segons CCOO.

La presó del Puig de les Basses es va obrir el juny del 2014, té una plantilla d'uns 400 funcionaris i en l'actualitat acull més de 700 interns

Temes:

Figueres