JUDICI PER L'ASSASSINAT DE LA NENA DE SANTIAGO

Els pares d'Asunta reapareixen transformats

Rosario Porto, demacrada i plorosa, exhibeix la seva tristesa durant el primer dia de la vista oral

Alfonso Basterra apareix serè i desafiador, amb barba i més corpulent

Primer dia del judici per l’assassinat d’Asunta. / ATLAS

1
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ / SANTIAGO DE COMPOSTEL·LA

Després de més de dos anys de reclusió durant els quals ha estat protegida la seva imatge en tots els trasllats, els pares d'Asunta Yong Fang, la nena xinesa assassinada a Santiago de Compostel·la, han reaparegut aquest dimecres gairebé irreconeixibles, en la segona jornada del judici que se segueix contra ells. A la primera fila del banc dels acusat, una Rosario Porto vestida de dol senzill i rigorós, estava visiblement demacrada i molt més prima. No ha parat de moure's i sanglotar en un presagi del calvari que poden ser per a ella els vint dies de vista oral que s'acosten. Gran part del temps se l'ha passat amb la mirada cap avall, sense atrevir-se a bellugar els ulls cap als nou membres del jurat popular que decidiran el seu destí.

Notícies relacionades

Alfonso Basterra semblava, en canvi, serè. S'ha deixat una breu barba blanca i ha guanyat volum muscular, potser a conseqüència de les hores passades al gimnàs de la presó de Teixeira. La seva mirada desafiadora no ha descansat durant les gairebé sis hores que han hagut d'aguantar l'exposició del fiscal i els advocats. La seva situació processal és molt millor que la de la seva dona. Encara que tots dos estan acusats de planejar conjuntament l'assassinat de la nena adoptada de 12 anys, no hi ha proves que el situïn a l'hipotètic escenari del crim i tampoc ha incorregut en les contradiccions en què va caure la seva dona. 

La primera batalla processal l'han perdut les defenses. Per seguir preservant la seva imatge, els acusats han demanat que la vista no pogués ser retransmesa a través dels mitjans audiovisuals, que els periodistes només poguessin prendre nota. L'argument era que el jurat es podia sentir influït pels comentaris que li arribessin dels espectadors, però, després d'una consulta al jurat mateix, el president del tribunal, el magistrat Jorge Cid, ha sigut contundent: val més que arribi al carrer una versió real del judici, que "una de manipulada". Els membres del jurat havien advertit que no se sentirien influenciats pels mitjans.