EL CONTRAATAC

Si em vetes, no em veus

Algunes webs restringeixen continguts als usuaris que entren amb programa de bloqueig

2
Es llegeix en minuts
C. J. / BARCELONA

Si hi ha bloquejadors d'anuncis, també hi ha contrabloquejadors. Empreses com Secret Media o Pagefair disposen de software que detecta aquesta classe de programes i envia missatges als seus usuaris o directament els impedeix accedir als seus continguts. Algunes web mostren la seva pàgina en blanc als consumidors i potencials clients que veten la publicitat en la seva navegació. És el cas del diari alemany Bild, els supermercats Walmart, la cadena de televisió CBS o la web de vídeo en streaming (sense descàrrega) Hulu.com, que finança els seus serveis mitjançant la publicitat.

També AOL, propietari del Huffington Post, restringeix continguts no obrint algunes finestres o opcions. The Washington Post al principi va oferir una subscripció gratuïta als qui entraven amb bloquejadors a la seva web, però com que això no va donar el resultat esperat, ha acabat exigint a l'usuari amb ad bloker que es registri amb les seves dades (que el diari pot convertir en ingressos) si vol accedir al diari online.

A Alemanya, els editors de diaris van demandar els bloquejadors, però el jutge va donar la raó a aquests últims i va consagrar el dret a utilitzar-los. A França, denúncies similars han arribat als jutjats, però aquests encara no s'han pronunciat. A Espanya, l'Associació d'Editors de Diaris Espanyols (AEDE) està estudiant «l'impacte a la xarxa i com afectarà el mercat publicitari abans d'adoptar qualsevol mesura». Fonts de la indústria de la premsa apunten que potser s'hauran de prioritzar formats de publicitat menys agressius.

«Crec que no és l'usuari el qui s'ha de penalitzar, perquè és lliure de no voler veure publicitat o de gestionar la seva informació personal», assegura José Luis Zimmermman, president de la patronal de les empreses de comerç electrònic.

Està comprovat que si un usuari instal·la un bloquejador d'anuncis és difícil que després en prescindeixi. Segons Pagefair, només el 0,33% reacciona davant de la petició d'una web que permeti que es vegin els seus anuncis. I molts són usuaris homes, de menys de 30 anys i d'alt poder adquisitiu.

Danys a Youtube

Notícies relacionades

Google, la companyia d'anuncis més gran d'internet, no havia vetat mai els bloquejadors però ara s'ha topat que els bloquejos afecten el seu negoci. Són especialment perjudicials a Youtube, on els usuaris són més joves i la publicitat més cara. Google posa l'anunci igualment, fins i tot en la seva versió més llarga, i prepara subscripcions sense anuncis.

Apple, l'última a arribar als bloquejadors i immersa en la «guerra termonuclear» que va anunciar el seu fundador, Steve Jobs, contra Google, esquiva el problema oferint donar contingut a través d'apps, on s'emporta una comissió sobre els anuncis que inclogui el desenvolupador. També prepara News, un  nou agregador de notícies, que pretén ser la competència de Flipboard, i que reparteix els ingressos amb els editors.