INVESTIGACIÓ JUDICIAL
Imputats 50 cirurgians per l'escàndol de les pròtesis defectuoses de Traiber
Entre els acusats, de 20 clíniques i hospitals, hi ha Miquel Vilardell, expresident del Col·legi de Metges de Barcelona
Tarragona (Tarragon¿s) 28.04.2015. -. Registros de la guardia civil en el caso Innova a Reus. En la foto: el hospital Sant Joan de Reus.. Foto: Xavi Moliner El Periodico /
Mig centenar de cirurgians ortopèdics i d'altres especialitats de més de 20 hospitals catalans han sigut imputats en la peça separada del 'cas Innova' de Reus que investiga presumptes irregularitats en la fabricació i implantació de pròtesis de genolls i maluc, principalment, per part de l'empresa reusenca Traiber. El jutge, a més d'imputar el fundador i propietari de Traiber, Luis Márquez, també ha imputat una dotzena de treballadors de l'empresa, des d'operaris fins a personal d'oficines i dos enginyers.
En una resolució que ha donat a conèixer aquest dimecres el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el jutge Diego Álvarez de Juan, del Jutjat d'Instrucció número 3 de Reus (Baix Camp), fa una llista de gairebé mig centenar d'especialistes mèdics que presumptament van cobrar comissions il·legals de Traiber com a compensació per "col·locar les seves pròtesis". També assenyala que alguns d'ells fins i tot van participar en les pressions als òrgans de contractació perquè "es col·loquessin pròtesis de manera indeguda".
CENTRES PÚBLICS I PRIVATS
A més dels principals hospitals de Tarragona (Sant Joan de Reus, Joan XXIII i Santa Tecla), la llarga relació contra els qui el jutge ha ampliat el procediment afecta especialistes de la majoria d'hospitals i clíniques, tant públics com privats, de Barcelona i Girona. També imputa Miquel Vilardell, que va ser president del Col·legi de Metges de Barcelona entre el 2010 i el 2014.
El jutge acusa els imputats d'haver participat en presumptes delictes de prevaricació i malversació de cabals públics, alteració del preu en concursos i subhastes públiques, tràfic d'influències, suborn, omissió del deure de perseguir delictes, delicte societari, frau a l'administració, estafa, corrupció entre particulars, falsedat documental, contra la salut pública i blanqueig de capitals. “Una cosa queda clara: ja el 2008 hi havia problemes amb les pròtesis i l'instrumental de Traiber, així com amb alguna inspecció de sanitat”, explica la resolució judicial.
INSPECCIONS SOTA SOSPITA
En la part dispositiva de la resolució, el jutge requereix a l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) i la Generalitat perquè “com més aviat millor” responguin amb un 'sí' o un 'no' si van realitzar alguna inspecció a Traiber des de la seva constitució fins al 17 de setembre del 2014, data en què va cessar la seva activitat.
Notícies relacionadesEl jutge del 'cas Innova', que investiga presumptes irregularitats en l'antic conglomerat d'empreses públiques de l'Ajuntament de Reus (Baix Camp), ha fet públics avui més de 60 nous imputats que se sumen al mig centenar que ja existeixen en les 14 peces separades que de moment té el cas.
El 'cas Traiber' es va començar a conèixer arran del registre que va ordenar el jutge l'abril d'aquest any a la seu de l'empresa i a dos domicilis del propietari. A més de Márquez, també van ser detinguts Teresa Gomis, que llavors era primera tinenta d'alcalde en el govern municipal que presidia i segueix presidint Carles Pellicer (CiU), i l'exdirector general de l'empresa municipal Sagessa, Joan Benet. Al maig també va ser cridat a declarar en qualitat d'imputat Marc Arza, que segueix en l'equip de Pellicer i que llavors era regidor de promoció econòmica.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín