Una droga 50 vegades més potent que l'heroïna causa estralls als Estats Units
El fentanil agreuja l'epidèmia d'opiacis que pateix Amèrica del Nord
L'estupefaent es produeix a Mèxic i està deixant una reguera de morts
/
El seu ús hauria d'estar circumscrit als quiròfans, on s'utilitza com a anestèsic, o als pacients amb severs dolors crònics i càncers terminals com el de medul·la òssia, però la droga que fa estralls als Estats Units i el Canadà s'ha colat al mercat negre i està deixant una reguera de morts molt lluny dels hospitals per als quals va ser concebuda. Gent com Eve Turmey, una adolescent angelical de 17 anys que va morir l'octubre d'una sobredosi en un motel de Rochester (Nou Hampshire) quan pensava que s'estava injectant heroïna. Al seu costat tenia la seva mare i el nòvio d'aquesta, que aparentment li va subministrar la dosi. El nòvio s'enfronta ara a una possible cadena perpètua.
Aquesta droga és el fentanil, un opiaci sintètic que és fins a 100 vegades més potent que la morfina i 50 vegades més que l'heroïna. Sintetitzat per primera vegada el 1960 per un farmacèutic belga, ha irromput amb força als carrers de molts pobles i ciutats aprofitant l'epidèmia d'addicció als opiacis que recorre Amèrica del Nord.
RULETA RUSSA
“És un problemes d'enormes dimensions, és horrible”, diu a aquest diari Rusty Payne, el portaveu de l'Agència Antidrogues dels EUA (DEA, en les seves sigles en anglès). “En alguns llocs ja està causant més estralls que l'heroïna. Al principi els camells el barrejaven amb cavall, però ara ja la trobem moltes vegades sola”. Molta gent no sap en realitat què està consumint i, com que és tan potent i addictiva, “no s'adonen que estan jugant a la ruleta russa”, afegeix Payne.
"En alguns llocs ja causa més morts "En alguns llocs ja causa més morts que l'heroïna", admet l'Agència Antidrogues
La droga està afectant especialment els estats del nord-est del país, però també ha aparegut en altres regions com Missouri o Wisconsin. L'any passat a Maine, que només té 1,3 milions d'habitants, hi va haver un centenar de morts per sobredosi, 57 causades per l'heroïna i 43 pel fentanil. Aquest any a Manchester, una ciutat de 109.000 habitants de Nou Hampshire, les autoritats han rebut una mitjana de gairebé dos trucades al dia alertant-los d'una sobredosi.
EL REBOST MEXICÀ
“A causa de l'increment massiu de l'addicció a l'heroïna i als fàrmacs opiacis han trobat un mercat amb abundant demanda del qual es poden extreure sucosos beneficis”, assegura Payne. La droga prové fonamentalment de Mèxic, on es produeix en laboratoris controlats per càrtels com el de Sinaloa i es distribueix més tard a través dels EUA i el Canadà. De les 943 operacions policials que es van realitzar el 2013 per requisar partides de fentanil, l'any passat es va passar a 3.344.
Els orígens de l'epidèmia d'addicció als opiacis, com l'han descrit les autoritats sanitàries, estan en la dècada del 1990, quan la seva prescripció per a pacients amb dolors crònics sense relació amb el càncer va començar a generalitzar-se amb el suport de les grans associacions mèdiques del ram i els incentius de les farmacèutiques. “Va ser una campanya tan intensa que als metges que no els receptaven se'ls penjava l'etiqueta de negligents. Ara n'estem pagant les conseqüències”, diu Publicker, especialista en medicina addictiva, des de la seva clínica a Maine. Les dades no menteixen. Els EUA són avui el principal consumidor d'analgèsics opiacis del món. Dels 76 milions que es van receptar el 1991, es va passar a 207 milions el 2013, segons l'Institut Nacional d'Abús de Drogues.
L'ORIGEN DE L'EPIDÈMIA
A l'adonar-se de la magnitud del problema que s'havia creat, les autoritats van restringir l'accés als medicaments com l'oxicodona i la hidrocodona. Els preus es van disparar i centenars de milers d'addictes van haver de buscar alternatives per pal·liar el mono. La van trobar al carrer en forma d'heroïna, més barata i perillosa que els fàrmacs al vendre's gairebé sempre adulterada. “De sobte, la gent va passar d'esnifar oxicodona a injectar-se heroïna”, diu Publicker. “Avui està present fins i tot als pobles més recòndits i rurals de Maine”.
L'heroïna s'ha estès L'heroïna s'ha estès als suburbis residencials i al camp, a les classes mitjanes blanques
Això ha fet que l'heroïna hagi deixat de ser una droga gairebé exclusivament urbana amb arrelament en els cercles bohemis i marginals per estendre's també als suburbis i al camp, i colar-se també entre les classes mitjanes i acabalades blanques. I és aquí on ha irromput el fentanil que, no obstant, és un vell conegut per a les autoritats. Entre el 2005 i el 2007 hi va haver més d'un miler de morts en diverses ciutats de l'Oest Mitjà per fentanil, però les autoritats van descobrir que tota la producció sortia d'un únic laboratori a Mèxic i amb ajuda del país veí van aconseguir desmantellar-lo. L'analgèsic, que es pot injectar o aplicar-se en pegats cutanis, va desaparèixer del mercat.
NOU ENFOCAMENT
Notícies relacionadesPerò ara ha tornat amb força i està aconseguint que se'n disparin les sobredosis. De fet, segons la DEA, el fentanil és tan potent que pot resultar letal fins i tot a l'inhalar partícules disperses en l'aire o a l'entrar-hi en contacte cutani, i això ha fet que alguns agents hagin hagut de rebre tractament després de participar en operacions antidroga. El problema no té una solució fàcil. El doctor Publicker assegura que els centres de desintoxicació tendeixen a estar saturats, amb l'agreujant que moltes assegurances sanitàries no cobreixen el tractament per desenganxar-se dels opiacis.
Però després hi ha les polítiques policials. Ara que les drogues fan estralls a les cases amb possibles de l'Amèrica blanca, el país busca una nova aproximació al problema, més centrada en el tractament que en la presó. Tot i així, en alguns estats com Virgínia un pot acabar entre reixes per avisar les autoritats que un amic seu o un familiar ha sofert una sobredosi. Aquest gest li pot servir d'atenuant en el judici, però no li garanteix immunitat si el jutge el considera coresponsable de l'incident.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034