"No ho canviaríem per res"

Pares, professors i alumnes d'un col·legi de Vall-llobrega aproven amb nota alta la jornada continuada després de provar-la durant quatre anys

undefined32420853 vallobrega   baix emporda   escuela con jornada in160115183905

undefined32420853 vallobrega baix emporda escuela con jornada in160115183905

3
Es llegeix en minuts
Ferran Cosculluela
Ferran Cosculluela

Periodista

ver +

Un nou. Aquesta és la nota que posen els pares del CEIP Vall-llobrega (Baix Empordà) a la jornada intensiva a primària. Un excel·lent que es desprèn de les enquestes que passa l’ampa, i que demostren que l’acceptació d’aquesta fórmula va passar del 65% dels progenitors quan se’n va iniciar la prova pilot el curs 2012-2013 al 93% dos anys més tard. I no només això, sinó que el 78% de les famílies consideren que el rendiment escolar dels alumnes ha augmentat amb els nous horaris.

«La valoració de les famílies sempre ha sigut molt positiva i ara no canviaríem per res aquest horari», explica Imma Carbó, presidenta de l’ampa i mare d’un nen de 10 anys que des que va canviar de rutines ha guanyat «tranquil·litat» i ha aconseguit «millorar la gestió del temps».

El CEIP de Vall-llobrega va ser un dels tres centres del Baix Empordà que es va incorporar a aquesta prova pilot fa quatre anys, juntament amb dos centres més de Begur i Platja d’Aro (que també estan molt satisfets pel que saben els professors). La directora de l’escola, Laura Vilà, explica que els nens entren a les nou del matí i surten a les dues del migdia. Els alumnes dinen dues vegades. A les 10.30 hores es mengen un entrepà i cap a les 12.30 fan alguna altra queixalada (una peça de fruita, galetes). En els dos casos surten al pati en dues tandes de 20 i 10 minuts, de manera que el temps total d’esbarjo no sobrepassa la mitja hora.

Les classes s’acaben a les 14 hores i el menjador del centre (amb un menú d’uns 6 euros) funciona entre aquesta hora i les quatre de la tarda. A partir de llavors es porten a terme les activitats extraescolars, que duren fins a les 17 hores, ja que cap família s’ha acollit a la possibilitat que els va oferir l’ampa d’allargar-les fins a les sis de la tarda.

«Al principi ens feia por que als més petits se’ls fessin eternes tantes hores seguides de classe. Però la canalla es va adaptar al nou horari abans que els mateixos professors», explica Vilà, que assenyala un altre avantatge per als alumnes d’infantil, que no estan subjectes a l’escolarització obligatòria. «Abans hi havia pares que no els portaven a la tarda, per tant de viatge i les presses d’haver de tornar-los a recollir al cap d’una hora i mitja. Ara cap d’ells es perd cap classe», assenyala.

 

Més bona gestió del temps

La majoria de pares consultats per aquest diari a les portes de l’escola comparteixen aquesta opinió. Rosa Mari Sánchez destaca que ara només han de fer dos viatges al dia i que, a més a més, els nens tenen més temps perquè s’avança l’inici de les extraescolars. «Als nens els agrada fer activitats i va bé que no les acabin tard perquè així tenen temps per fer els deures i jugar», diu. El seu fill, l’Iván, d’11 anys, li dóna la raó amb els seus propis arguments: «Abans (amb l’horari partit) era un rotllo perquè no tenia temps ni d’anar a l’entrenament de futbol ni de dinar».

Altres pares, com Marc Tabernero, consideren en canvi que la jornada intensiva beneficia especialment les parelles en què un dels dos té un horari de mitja jornada o de funcionari. «No és el nostre cas, perquè tots dos treballem en horari partit, per això hem de tirar al màxim d’extraescolars a la tarda», explica.

Notícies relacionades

La directora del col·legi, que té 160 alumnes i que fa 10 anys que funciona en mòduls prefabricats, comenta que els professors també van necessitar un període d’adaptació. «Nosaltres també dinem dos cops, però bé, perquè no mengem fins a les tres de la tarda, ja que a partir de les dues aprofitem per fer reunions i altres tasques», afirma.

Fa una setmana van enviar un informe a Ensenyament amb una valoració «molt positiva» de l’experiència. Ara creuen els dits perquè la conselleria els permeti seguir amb aquest horari. «El contrari seria una (ingrata) sorpresa», avisa.