Gent corrent

Llum Isart López: «Set de cada deu dones no trien bé la talla de sostenidors»

«Set de cada deu dones no trien bé la talla de sostenidors»_MEDIA_1

«Set de cada deu dones no trien bé la talla de sostenidors»_MEDIA_1 / RAMON GABRIEL

3
Es llegeix en minuts
Carme Escales
Carme Escales

Periodista

ver +

A primera vista, a l'entrar a la pàgina web d'aquesta veïna de Tàrrega, www.loolasup.comveusque ven cotilleria. Però, conversant amb la Llum Isart (Piera, 1973) descobreixes una apassionada per l'art de sostenir bé el pit. «¿Oi que no calcem un número més de sabata, ni un de menys? Llavors, ¿per què ni tan sols sabem el nostre número exacte de talla i de copa del sostenidor?», pregunta. Ella té un ull clínic per encertar-la, ho endevina a simple vista, creuant-se amb les dones pel carrer. I també sap veure que molt poques porten la talla que els correspon.

De professió: 'bra-ffitera', en anglès, ajustadora de sostenidors. És l'ofici d'encertar per a cada dona el més apropiat.

-Loolas Up és un nom divertit i molt venedor. Totes els volem amunt. Vaig triar lolas perquè, no sé d'on ve l'apel·latiu, però molta gent sap que als pits, en femení, i de manera informal i divertida se'ls diu lolas. I li vaig posar dues o per simular els dos pits. A la primera part del nom, en minúscules, les lletres lool dibuixen uns sostenidors. Up (a dalt), no ho vaig posar per la qüestió estètica, encara que un pit ben col·locat puja, aquest up respon, sobretot, a la importància i a l'atenció que hauríem de donar al pit.

-¿D'on ve la seva devoció pels pits ben col·locats? Em vaig començar a fixar en això quan van néixer els meus fills. En tinc quatre.

-¿Quan els pits li van començar a créixer? Sí. Abans dels embarassos no me n'havia preocupat mai. Feia com la majoria, em comprava els sostenidors que m'agradaven i en els quals m'hi cabessin bé, una 95C, que és una talla molt habitual. Però el problema ve quan tens una necessitat especial, com l'embaràs i la lactància.

-O les talles grans, per naturalesa... Sí, als Estats Units o en països com Alemanya les dones estan més habituades a les talles grans, i més conscienciades de la importància de portar els sostenidors adequats.

-¿Per què és important? Problemes d'esquena, dolors cervicals, lumbars i al pit, irritacions o marques a la pell es tenen per no portar els sostenidors adequats. No portar-los no és que provoqui malalties, però moltes de les consultes a ginecòlegs sobre molèsties vinculades al pit se solucionen amb uns sostenidors adequats a la morfologia de la pacient.

-¿I com se sap la talla exacta? Has de mesurar el contorn del pit, però és més important encara mesurar també el contorn de l'esquena, just per sota del pit, perquè és precisament allà on els sostenidors fan la seva feina, que és sostenir, i no als tirants, com pensa la majoria. Els tirants són per ajustar i ajuden a sostenir, perquè els sostenidors no es moguin, però el pit no ha de penjar dels tirants, sinó que la força dels sostenidors s'ha de fer a l'esquena.

Notícies relacionades

-I la copa, ¿com es calcula? La copa, que s'indica a l'etiqueta amb una lletra al costat del número de la talla, és la diferència entre la mesura del contorn de l'esquena i el contorn del pit. Com més diferència, més copa, per tant, una lletra més alta a l'abecedari. Tenir una 95, a seques, no és correcte. S'ha de saber la talla i la copa pròpies, i no se sap. Set de cada deu dones no porten la seva talla de sostenidors. Perquè ni la saben. Només tres de cada deu porta la talla que li correspon. A www.loolasup.com hi ha una calculadora de talles. Qualsevol s'ho pot mesurar a casa. En el 65% de casos, després de fer-ho, les nostres usuàries acaben comprant una talla diferent de la que duien.

-¿Són convenients els push-up (sostenidors que aixequen el pit)? Jo no recomano usar-los cada dia, perquè tendeixen a deformar el pit, que és un teixit adipós. Però per a certes ocasions sí, igual que fer servir els esportius o els d'alletar, perquè compleixen la seva funció.

Temes:

Gent corrent