El responsable de les finances del Vaticà admet que va encobrir sacerdots pederastes

El cardenal George Pell ha reconegut aquest dilluns "grans errors" de l'Església en els casos d'abusos

El cardenal australià George Pell.

El cardenal australià George Pell. / REUTERS

3
Es llegeix en minuts
IRENE SAVIO / ROMA

Després d'anys d'acusacions i sospites sobre l'assumpte, el cardenal conservador australià George Pell -des del 2014, una espècie de superministre d'Economia del Vaticà- ha reconegut ¿aquest dilluns ¿“grans errors" de l'Església davant els casos de pederàstia clerical a Austràlia i ha admès la seva participació en l'encobriment d'aquests casos.

Per videoconferència des de Roma, parlant davant la comissió que s'encarrega de revisar casos que van passar a Melbourne i Ballarat (sud) entre el 1960 i el 1990, Pell s'ha negat a “defensar el que és indefensable” i ha admès que ell mateix no està lliure de culpes. "He de dir que en aquells dies si un sacerdot negava aquest tipus d'activitats, jo m'inclinava fortament a acceptar la seva negació”, ha revelat.

CIRCUMSTÀNCIES ESCANDALOSES

La raó, ha explicat, és que "no estàvem tant alerta en aquells dies com ho estem ara”. Al contrari, ha dit, “l'instint era protegir de la vergonya la institució, la comunitat de l'Església”. “Massa queixes van ser descartades i a vegades van ser descartades sota circumstàncies escandaloses”, ha precisat. “Hi va haver denúncies molt, molt, molt plausibles, fetes per gent responsable, que no es van prendre en consideració [per l'Església]”, ha afegit.

En aquesta línia, ha admès que “l'Església en molts llocs, i certament a Austràlia, ha espatllat les coses i ha decebut la gent”. Així i tot, Pell, que no va viatjar a Austràlia al·legant problemes de salut, ha dit no recordar detalls relatius als casos de pederàstia que van tenir lloc a Ballarat, on va néixer i va treballar, i Melbourne, on va ser primer auxiliar i, a partir del 1996, arquebisbe.

DESENES D'ABUSOS

En particular, Pell ha assegurat no tenir informació sobre el comportament de l'exbisbe de Ballarat, Ronald Mulkearns, que enviava a l'estranger els sacerdots pederastes perquè rebessin tractaments psicològics. Un altre va ser el cas del capellà pederasta Gerald Ridsdale, que va ser responsable de desenes d'abusos contra uns 50 menors quan treballava com a capellà al col·legi St Alipius de Ballarat entre les dècades del 1960 al 1980.

Segons Pell, que en el passat va ser acusat per víctimes per no escoltar denúncies sobre Ridsdale, els trasllats d'aquell sacerdot de parròquia en parròquia -una pràctica molt comuna en l'Església aquells anys-, aquelles decisions, van ser “una catàstrofe”. Pell i Ridsdale van viure junts en la dècada dels 70.

Les declaracions de Pell -sobre el qual, però, no pesen acusacions d'haver sigut ell responsable de pederàstia- se situen en línia amb el que ell mateix va afirmar el maig del 2013 quan, davant el Parlament de l'estat de Victòria, va admetre que l'Església havia ocultat durant dècades els abusos sexuals a menors d'edat, encara que llavors havia negat la seva participació en aquestes ocultacions.

El cas podria afectar el Vaticà, després que el papa Francesc fos criticat per haver nomenat un personatge tan controvertit com Pell -el qual, a més, ha suscitat moltes enveges des que ocupa un càrrec tan rellevant a la Santa Seu-. Això dibuixa un context, en síntesi, de conseqüències imprevisibles, ja que a Pell és un dels principals líders del corrent conservador de l'Església, oposat a Francesc, i a l'haver suscitat Pell enveges en la cúria des que és prefecte de la Secretaria d'Economia.

LES VÍCTIMES

Notícies relacionades

Després d'anys de ser menyspreades, les víctimes australianes no sembla que estiguin disposades a hissar la bandera blanca. "Tinc 44 anys ara i en tenia 4 aleshores, però els meus records són molt clars i vius. ¿Per què aquests capellans, que llavors tenien 20 anys, no recorden el que va passar?”, s'ha queixat Tim Lane, una víctima de Ballarat que ha estat en primera línia en la denúncia dels casos de pederàstia clerical a Austràlia. “No crec que el món sigui tan crèdul”, ha afegit.

En aquesta línia, Andrew Collin, també víctima de Ballarat, ha dit: “Recordo que la meva àvia deia: si necessites alguna cosa, demana-l'hi a Pell. Puc entendre que ell no volgués saber, però és impensable que ell no ho sabés”.

Viatge papal a la reticent Polònia

Amb tot, hi ha indicis que Francesc no ha renunciat a guanyar la batalla contra la reticent jerarquia polonesa. El Pontífex argentí va arribar a detenir l'arquebisbe polonès Józef Wesolowski pels abusos a menors comesos com a nunci a la República Dominicana. Després de ser degradat a laic en un judici canònic, Wesolowski va morir abans que finalitzés el primer procés penal emprès pel Vaticà contra un religiós per pederàstia.