maltractament animal
Roses posa fi a la polèmica empaitada d'ànecs
El ple municipal aprova, per una diferència d'un sol vot i en segona votació, acabar amb aquesta tradició i amb els correbous
El ple de l'Ajuntament de Roses (Alt Empordà) va aprovar dilluns a la nit, en segona votació, una moció presentada pel grup de Gent del Poble perquè el municipi es declari “respectuós amb els animals” i posi fi a dues tradicions polèmiques: l'empaitada d’ànecs, que es fa cada estiu des de fa 97 anys, i el correbous. Els temps canvien i la mateixa societat ens està portant per altres camins, i ni Roses ni la gent, que, amb esforç i bona voluntat, han volgut mantenir vives les tradicions es mereixen cap desprestigi més”, va afirmar l'alcaldessa Montse Mindan (CiU) durant el ple municipal que va aprovar la moció per 8 vots a favor, 7 en contra i una abstenció.
VOTACIÓ AJUSTADA
El text de la moció va tirar endavant després que el regidor i exalcalde Carles Pàramo modifiqués en la segona votació el seu “no” inicial per una abstenció per evitar que l'alcaldessa hagués de fer valer el seu vot de qualitat, ja que en el primer recompte es va produir un empat a vuit entre els partidaris i els detractors de la proposta.
Páramo va justificar el seu canvi de posició “per responsabilitat, per salvar el bon nom del poble i perquè l'alcaldessa no quedi com la dolenta per a uns o per a altres”. D'aquesta forma, el ple ha acabat amb dues tradicions polèmiques que havien sigut durament combatudes per les associacions animalistes, que cada any convocaven campanyes per denunciar el maltractament als animals que es produïa en les festes de la població, durant el mes d'agost.
Segons recull el text de la moció aprovada, l'empaitada d’ànecs, que té gairebé un segle d'antiguitat, consisteix a llançar un grup d'aquestes aus al mar des d'una barca. Els banyistes que participen en el concurs els persegueixen i atrapen i els porten fins a la platja, on reben un premi a canvi de cada un dels animals que entreguen.
VÍDEO DE DENÚNCIA
L'estiu passat, la polèmica es va exacerbar arran de la divulgació d'un vídeo, filmat per defensors dels animals, en què es veia com una banyista pegava amb la càmera un dels ànecs que havia atrapat.
El Partit Animalista Pacma ha qualificat de “triomf històric” l'aprovació de la moció en què Roses renuncia a “seguir organitzant o col·laborant, directament o indirectament o per omissió (…) qualsevol tipus de festa o activitat lúdica que utilitzi animals”.
Pilar Ferràndiz, coordinadora del Pacma a Girona, ha destacat que la decisió del ple municipal demostra que ja no es pot governar “al marge del sentiment popular, que cada vegada més, demana actuacions contundents contra l'explotació i el maltractament d'animals”.
LA FI DELS CORREBOUS
Notícies relacionadesEls activistes han recordat que a Girona encara es fan actes i activitats en què es produeixen “lesions o danys evidents” als animals, com els correbous de Vidreres (Selva) o els d'Olot (Garrotxa). El Pacma considera que ha arribat el moment que la població obligui els governants “a no promoure, i fins i tot a prohibir aquests actes de crueltat”.
En el mateix sentit s'ha pronunciat Aïda Gascón, directora d'AnimaNaturalis a Espanya. "La fi dels correbous a Catalunya no ha fet més que començar i només és qüestió de temps. La societat catalana cada vegada és més conscient que a Catalunya encara es permet la tauromàquia i el maltractament animal per diversió, i és una cosa intolerable per a la sensibilitat i l'ètica de la majoria", ha manifestat.