INICIATIVA D'UN CENTRE MÈDIC BARCELONÍ

Un petit altaveu col·locat a la vagina emet melodies per a l'embrió

Una 'app' per al mòbil permet controlar en directe els embrions en els seus primers cinc dies de vida

Els dos sistemes busquen reduir l'estrès dels pares en les primeres fases de la reproducció assistida

baby-pod-y-embriomovil

baby-pod-y-embriomovil
L’aplicació Embriomòbil permet observar en directe el desenvolupament d’un embrió des del dia de la fecundació fins al dia cinc.

/

2
Es llegeix en minuts
Mònica Tudela
Mònica Tudela

Periodista

Especialista en fotografia i video

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿Un petit altaveu amb música col·locat a la vagina pot beneficiar l'embrió en els seus primers dies de vida o fins i tot facilitar la seva implantació en un procés de reproducció assistida? ¿La mare sent que ajuda el seu futur fill a l'usar-lo? ¿Els pares estan més tranquils si poden controlar l'evolució dels seus embrions en directe mitjançant el mòbil? D'opinions n'hi deu haver per a tots els gustos, però un centre mèdic de Barcelona especialitzat en ginecologia i reproducció assistida, l'Institut Marquès, investiga sobre aquesta qüestió i ha decidit posar a disposició dels seus pacients dos dispositius per fer l'espera dels pares més suportable en les primeres fases d'una fecundació in vitro.

El primer és l'Embriomòbil, una aplicació gratuïta per al telèfon que permet veure en directe l'evolució dels embrions des de la fecundació i fins al dia cinc. El segon és el Babypod, un altaveu que s'insereix a la vagina com un tampó i que, connectat al mòbil, emet música i sons a l'úter. La futura mare el pot utilitzar en l'anomenat període de betaespera, és a dir, des del moment que se li transfereixen els embrions i fins que es fa la prova d'embaràs, entre 10 i 14 dies més tard. Costa 159 euros i també es pot usar durant la resta de l'embaràs.

Els processos de reproducció assistida poden arribar a generar alts nivells d'estrès en els futurs pares, especialment els primers dies, quan s'ha d'esperar amb paciència per saber si una fecundació in vitro ha sigut exitosa i si l'embaràs segueix endavant.

La intenció del centre mèdic amb aquests sistemes és donar un cop de mà als pares per superar l'ansietat. La lògica és que si els pacients tenen més informació, més control i s'impliquen activament se sentiran més tranquils.

DISMINUCIÓ DE LA INCERTESA

L'aplicació Embriomòbil permet veure l'evolució dels embrions en directe des que es produeix la fecundació i fins al dia cinc, quan estan preparats per ser implantats a l'úter matern. Més de 3.000 pacients ja l'han utilitzat. L''app' és gratuïta per a tots aquells pares que fan un seguiment individualitzat dels seus embrions mitjançant el sistema de l'Embryoscope. 

"Poder comprovar l'estat dels embrions augmenta la sensació de control i disminueix la incertesa. Els futurs pares mantenen una implicació positiva al llarg del procés", comenta Marisa López-Teijón, directora de l'Institut Marquès.

Notícies relacionades

Babypod aconsegueix que el fetus pugui escoltar música i gravacions de veu de forma nítida dins de l'úter mitjançant el petit altaveu. El centre està fent un estudi per analitzar l'efecte de les vibracions musicals per via vaginal durant la beta-espera, un dels moments del procés que es viu amb més ansietat.

Actualment ja han participat en l'assaig 300 pacients, 45 d'elles espanyoles. El 80% de les pacients van assegurar que usant el dispositiu es van sentir més tranquil·les i optimistes perquè tenien “la sensació d'estar fent una cosa útil per al correcte desenvolupament de l'embaràs”. L'estudi segueix per saber si les vibracions musicals poden ajudar també a activar l'endometri i facilitar la implantació de l'embrió.