El 'cas Benítez' aplana el camí a les tàser
Els Mossos confien en l'efectivitat de les pistoles elèctriques a l'hora de reduir persones alterades
Aministia Internacional considera que són un risc per a la salut i només les considera procedents com a alternativa a les armes de foc
Un dels punts de l’acord que ha impedit el judici contra els vuit mossos d’esquadra del cas Benítez és el compromís de la Conselleria d’Interior de «revisar» els procediments de reducció policial d’una persona alterada. Segons fonts policials, el cos ja fa «temps» que busca alternatives per practicar contencions més segures i els caps policials creuen que el més oportú és armar-se amb pistoles elèctriques.
En paraules d’Albert Batlle, el seu director general, convé «omplir» l’espai que hi ha entre l’ús de les porres i el de les armes de foc. Es podran comprar quan les avali el grup de treball que aquests dies les analitza al Parlament. El comissari en cap, Josep Lluís Trapero, durant la seva intervenció en aquest grup ja va defensar l’ús dels dispositius conductors d’energia precisament per reduir persones «alterades».
Interior vol comprar les 134 pistoles elèctriques que havia planejat. En donarà una a cada cap de guàrdia de cada comissaria. Cada pistola anirà acompanyada d’una càmera que es col·locarà al pit de l’uniforme policial. Aquesta càmera funcionarà amb un sistema d’emmagatzematge buffering que gravarà constantment. Així, quan es pressioni el gallet, la seqüència registrada inclourà els dos minuts anteriors al tret. Un detall que possibilitarà visionar la seqüència sencera que ha propiciat la descàrrega.
L’inspector Josep Saumell va explicar també al Parlament que els policies van agafar 12 marcapassos de difunts i els van embolicar amb pell de porc per observar quines conseqüències ocasionava en els aparells una descàrrega. Van constatar que «deu continuaven funcionant» amb normalitat, un es va aturar «una estona» i l’últim es «va espatllar». Saumell també va dir que seria partidari que els agents dels Mossos notessin en pròpia pell la descàrrega d’una tàser. A tot el món, ho deuen haver provat «600.000 policies», va estimar. «I a cap li ha passat res», com es veu als vídeos de Youtube.
INSTANT DE PARÀLISI / Un tret amb una pistola elèctrica paralitza el cos durant els segons que dura la descàrrega. «El cos no et respon i et desplomes», explica Saumell. Aquests instants de paràlisi permeten «arrestar-lo» i estalvien la lluita «cos a cos». Toni Castejón, secretari general del Sindicat de Mossos d’Esquadra (SME), avisa que qualsevol canvi que s’incorpori en els protocols de reducció no evitarà la imatge de diversos policies sobre el detingut. Per això, coincideix amb la resta de sindicats que el més oportú és optar per les pistoles elèctriques.
Lluny del consens que generen les tàser entre els policies, la coordinadora d’Amnistia Internacional a Catalunya, Adriana Ribas, manté que les pistoles «d’electroxoc» només s’haurien d’utilitzar quan siguin una «alternativa» a l’ús d’armes de foc perquè suposen «un risc per a la salut». Al llarg del 2015, als Estats Units van morir «43 persones» pel seu ús, assegura. A més, és una eina que es podria utilitzar en excés i en casos no pertinents, atès que no deixa cap marca al cos de la víctima. Amnistia, a més d’acotar molt els casos en què les pistoles elèctriques serien oportunes, demana el compromís de la Conselleria d’Interior d’aclarir anualment quants cops s’han utilitzat i de deixar en mans d’un mecanisme independent la responsabilitat de comprovar si la policia ha actuat adequadament.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia