La batalla per aconseguir la baixa laboral
Els pacients tenen una gran dificultat per aconseguir els informes mèdics necessaris per obtenir la invalidesa
Les limitacions físiques i psíquiques que imposa la síndrome de fatiga crònica obliguen moltes persones que la pateixen a haver de sol·licitar la incapacitat, en un principi temporal, però com que la remissió de la síndrome gairebé no es produeix, acaba requerint una invalidesa. Certificar la severitat i cronicitat de la seva afectació suposa aconseguir els informes que recull el diagnòstic mèdic i presentar-los a un jutge.
Però «hi ha una gran carència d’atenció sociosanitària especialitzada en aquestes malalties, més enllà de les unitats de l’Hospital Clínic i l’Hospital de la Vall d’Hebron, amb la qual cosa els pacients tenen grans dificultats per obtenir aquests informes, que acaben sol·licitant en consulta privada», explica Miguel Arenas, advocat del Col·lectiu Ronda especialitzat en salut laboral.
Notícies relacionades«Fa un parell d’anys, Salut va començar a revisar certificats d’incapacitació, i a donar altes, en algun cas a un mes per complir els 18 mesos, que és quan s’inicia el procediment per aconseguir la invalidesa. De moment, tots els que hem recorregut els hem guanyat», apunta Arenas.
El maig del 2008, com a resultat d’una iniciativa legislativa popular, el Parlament va instar el Govern català a implantar un protocol per a les malalties de sensibilització central. Es van crear 16 unitats hospitalàries especialitzades, però el seu funcionament ha sigut «molt desigual, per la difícil gestió de la malaltia i la falta de criteris consensuats», segons Salut. Les mateixes fonts admeten que «és necessària una revisió de l’atenció d’aquestes síndromes i l’establiment de criteris de qualitat de les unitats que s’esperen tenir a punt abans del 30 de juny».
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín