INVESTIGACIÓ A LES CORTS VALENCIANES
Cotino nega haver ofert ajuda a les víctimes del metro a canvi del seu silenci
L'exconseller reconeix que es va reunir amb 35 familiars, però assegura que va ser a títol "personal" i "a canvi de res"
L'expresident valencià Francisco Camps nega que s'amagués informació tot i l''apagada' del Canal 9 sobre el tema
Juan Cotino nega que oferís res a ningú a canvi del seu silenci després de l’accident del metro de València. /
El conseller d'Agricultura de la Generalitat Valenciana en l'època de l'accident del metro de València, Juan Cotino, s'ha presentat aquest dilluns com un voluntari més que va voler “ajudar” les víctimes i els seus familiars a títol personal i no en representació del govern del PP. És el mateix argumentari que també ha fet servir l'expresident de les Corts valencianes per defensar-se de la seva implicació en l'organització de la visita del Papa a València –tres dies després de l'accident del metro-, per la qual la Fiscalia li demana 11 anys de presó al considerar que va impulsar "activament" i va gestionar "de facto" l'adjudicació irregular del contracte de retransmissió de l'esdeveniment pel Canal 9 a través de la trama Gürtel.
"No m'enviava [Francisco] Camps", ha respost aquest dilluns a preguntes en la segona comissió d'investigació a les Corts valencianes que busca responsabilitats polítiques d'una tragèdia que va causar 43 morts i 47 ferits i en què es va considerar el maquinista –una de les víctimes mortals llavors- com a únic culpable del sinistre, que s'atribueix, segons la primera comissió, a l'excés de velocitat.
Alguns membres de l'Associació de Víctimes del Metro 3 de Juliol (AVM3J) van explicar que, després de l'accident, Cotino va anar a casa seva per oferir-los feina i altres ajudes a canvi de no personar-se en el procediment judicial que es va posar en marxa contra la Generalitat valenciana. No obstant, gairebé deu anys després de l'accident, Cotino ha assegurat que va visitar els familiars perquè li va donar “la gana” i “a canvi de res”, després d'haver-los entregat una targeta amb el seu número de telèfon personal.
35 REUNIONS
Es va reunir, segons ell mateix ha afirmat, amb unes 35 persones que li van trucar, encara que ell no formava part, segons ha dit, de la comissió interdepartamental creada pel Consell per coordinar les gestions posteriors a l'accident.
Cotino també ha negat que participés en cap reunió amb el grup popular per preparar “el tema” i ha assegurat que no va usar informació privilegiada sobre les famílies afectades per pressionar-les.
L'exconseller ha defensat que tot el que va fer ho va fer en “tranquil·litat de consciència” per intentar ajudar en tot el possible les víctimes, a les quals ha demanat perdó “per possiblement no haver-les atès millor”.
OCULTACIÓ D'INFORMACIÓ
Sobre l'expresident valencià Francisco Camps pesen dures crítiques de forma reiterada sobre la seva gestió posterior de l'accident del metro de València: el tracte que va oferir a les víctimes i l'ombra de l'ocultació i la manipulació de la informació posterior a la tragèdia. Pel seu Consell va ser sempre, i també avui, un accident “imprevisible i inevitable”. Sense gens ni mica d'autocrítica i amb més preguntes per contestar que les que finalment ha respost, Camps ha comparegut aquest dilluns a la comissió d'investigació sobre l'accident del 3 de juliol del 2006 que se celebra a les Corts Valencianes. Gairebé deu anys després, el popular ha tornat a reivindicar la gestió del seu Consell en les tasques posteriors a l'accident i ha assegurat que no va encarregar “a ningú cap cosa estranya” per amagar informació a les víctimes i als mitjans de comunicació.
"¿Consignes mediàtiques? Cap, mai, mai", ha assegurat l'expresident valencià davant les insistents preguntes dels diputats de la comissió sobre l'opacitat del Consell o l'"apagada informativa" sobre l'accident a la radiotelevisió valenciana, fet que els mateixos treballadors van reconèixer i pel qual van demanar perdó en directe en els últims moments de Canal 9.
A DISPOSICIÓ DE LES VÍCTIMES
Camps també ha negat la idea que s'alliçonés els compareixents de la primera comissió d'investigació parlamentària celebrada dies després de l'accident amb l'ajuda de la consultora de comunicació H&M Sanchis. Després que una diputada li recordés que el Consell va gastar 621.000 euros en un informe de 62 preguntes i respostes preparat per aquesta empresa i fer-li arribar el document, l'expresident ha assegurat que desconeixia l'existència d'aquesta empresa. “Aquest informe no sé el que és i tampoc l'he llegit enlloc”, ha insistit.
Notícies relacionadesL'expresident valencià ha defensat que es va posar a la “total disposició” de les víctimes des del primer minut, que la Generalitat valenciana era una “oficina d'informació” i que el primer punt de l'ordre del dia de tots els plens del Consell va ser “sempre” veure com es trobaven les víctimes de l'accident.
Ana Barceló, portaveu socialista a la comissió, ha criticat a l'expresident que hagi anat a les Corts “amb el mateix argumentari de fa deu anys”.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín