El brot d'enterovirus de Catalunya ja ha causat tetraplegia a una nena de 3 anys
La criatura ha ingressat a l'Institut Guttmann per iniciar un tractament de rehabilitació
L'epidèmia vírica ha provocat encefalitis a 40 menors dels quals nou van estar en l'UCI i un segueix greu
Una entrada de lHospital de la Vall dHebron, on està ingressat el nen amb diftèria. /
Un dels nens que en les últimes setmanes va patir una encefalitis causada per la infecció d'un enterovirus té paràlisi, en concret tetraplegia, i ha ingressat a l'Institut Guttmann, de Badalona, on iniciarà un tractament de rehabilitació amb el qual s'intentarà activar la zona immobilitzada, ha informat el doctor Ferran Moraga-Llop, president de la Societat Catalana de Pediatria.
La nena, de 3 anys, és un dels 40 petits afectats pel brot d'enterovirus que es va iniciar a Catalunya el febrer passat. Nou van ser ingressats en unitats de cures intensives (UCI) i un d'ells està hospitalitzat en situació greu. La resta, asseguren fonts pròximes a la Conselleria de Salut, han superat la infecció.
Tots van patir encefalitis, una inflamació cerebral amb símptomes similars als de la poliomielitis, malaltia contra la qual estan vacunats els nens catalans. Una vintena dels petits infectats van ingressar a l'Hospital del Vall d’Hebron, on el servei de medicina preventiva va alertar fa una setmana Salut de l'existència d'un brot per enterovirus d'una gravetat mai vista a Catalunya.
La Vall d'Hebron La Vall d'Hebron va alertar Salut fa una setmana de l'existència d'un brot víric de gravetat mai vista
Almenys un dels nens diagnosticats va patir la infecció del serotipus D68 de la família dels enterovirus, una de les formes més agressives d'aquest virus, ja que, a diferència de la majoria de les seves variants -que causen una infecció respiratòria o gastrointestinal lleu- arriba al sistema nerviós central i al cervell, on pot deixar seqüeles de gravetat.
DESCONEIXEN ELS SEROTIPUS
Els serveis de microbiologia del Vall d’Hebron, junt amb els de l'Hospital de Sant Pau, de Barcelona, i el Centre Nacional de Microbiologia de l'Institut de Salut Carles III, de Madrid, analitzen mostres de mucosa nasofaríngia i d'excrements dels nens hospitalitzats, amb l'objectiu d'aclarir quants dels 40 afectats per aquesta encefalitis van patir infecció pel serotipus D68 de l'enterovirus. “La càrrega viral és tan baixa que costa molt amplificar les mostres per saber quin subtipus víric han patit”, va informar Magda Campins, responsable de medicina preventiva de la Vall d’Hebron.
Conèixer el perfil del serotipus infecciós, no obstant, no modificarà la situació, ja que no existeix tractament contra els enterovirus. Aquesta forma vírica es manifesta a través de més d'un centenar de serotipus que, en la majoria d'ocasions, provoca infeccions respiratòries o digestives de caràcter lleu. Quan la infecció es transforma en encefalitis, els símptomes són clarament diferents, ja que a la febre, tos, vòmits o diarrea que provoquen els processos lleus, s'hi sumen convulsions, tremolor del cos, descoordinació de moviments, somnolència i trastorns sensorials.
Notícies relacionades"L'única forma d'actuar contra aquest brot és prevenir que hi hagi nous contagis", assegura Moraga-Llop. La higiene de les mans cada vegada que els nens van al lavabo, o quan la seva cuidadora li canvia els bolquers, són mesures fonamentals, indica el pediatre, que aconsella no portar a l'escola o a la guarderia els nens que aquests dies tinguin febre, tos o gastroenteritis. "Si, a més d'aquests símptomes, el nen mostra somnolència, convulsions o tremolors, és necessari traslladar-lo urgentment a l'hospital", adverteix.
Mai abans a Espanya
El brot d'encefalitis per enterovirus detectat a Catalunya no té precedent a Espanya. Les últimes epidèmies causades per formes greus d'aquest virus, el serotipus D68 en el cas actual, van tenir lloc a Califòrnia i la Xina. L'encefalitis per enterovirus causa sovint meningitis linfocitària, molt menys greu que la meningitis bacteriana. Els enterovirus són virus que apareixen a Catalunya, i a la resta d'Espanya, cada any, amb l'arribada de la primavera i la tardor. La majoria de contagis donen lloc a processos respiratoris o gastrointestinals de poca gravetat. Els primers, provoquen tos i febre. Els de tipus gàstric, vòmits, diarrea, malestar general i febre.