L'enterovirus ha infectat 48 nens a Catalunya, dels quals 21 segueixen hospitalitzats

Els metges no descarten que la mort d'una nena a Reus tingui relació amb el brot

Salut insta les escoles a extremar la higiene i demana que les criatures amb febre no vagin a classe

Els doctors Pumarola, Argimon i Rodrigo informen aquest dijous del brot d’enterovirus a Catalunya. / RICARD FADRIQUE

Els doctors Pumarola, Argimon i Rodrigo informen aquest dijous del brot d’enterovirus a Catalunya.
Vídeo gràfic explicatiu del brot infecciós del serotipus A-71 de l’enterovirus, causant de la infecció de menors a Catalunya.

/

3
Es llegeix en minuts
ÀNGELS GALLARDO / BARCELONA

El serotip d'enterovirus que s'escampa des del febrer passat per les quatre capitals catalanes, diagnosticat fins ara en 48 nens que tenen encefalitis, dels quals 21 segueixen hospitalitzats, és potencialment molt perillós i difícil de detectar, ja que tot i afectar el cervell i arribar a interrompre les principals funcions del cos, la seva presència no es capta al líquid cefaloraquidi, de manera que la infecció pot passar desapercebuda en un primer moment.

Els microbiòlegs sospiten que una desena d'aquests nens --dos d'ells segueixen en unitats de cures intensives (UCI)-- pateixen infecció per l'enterovirus serotip A-71, que causa encefalitis [inflamació de les membranes] al rombencèfal, nucli cerebral que dirigeix les funcions de la parla, la deglució, la respiració, el moviment i, en últim extrem, el cor. Quan això passa, la infecció pot causar la mort de manera fulminant, situació que podria haver afectat una nena de 23 mesos que va morir el 27 de març passat a l'Hospital Sant Joan, de Reus. "El virus que va afectar aquesta nena pot haver pertangut al mateix grup d'enterovirus que presenten els 48 diagnosticats, però no es va localitzar en les mostres d'aquesta criatura que van ser analitzades. Els símptomes que va tenir són equivalents a una encefalitis, però no hem pogut confirmar aquesta sospita".     

EVOLUCIÓ ERRÀTICA 

La complexa localització i identificació d'aquesta infecció explica l'erràtica evolució que ha mantingut des del febrer passat el degoteig de casos atesos en diversos hospitals catalans, que al·ludien a nens afectats per un enterovirus encefalític --malaltia de declaració obligatòria-- del qual la Conselleria de Salut no va informar la població fins dimarts passat ala nit. "La cronologia d'aquest episodi ha sigut rara i curiosa --ha explicat el doctor Carlos Rodrigo, responsable de l'àrea pediàtrica de l'Hospital de la Vall d'Hebron, on han ingressat 28 dels nens malalts--. Al febrer vam atendre la nena que patia encefalitis pel serotip D68 de l'enterovirus [que ara té paràlisi], però cap altre malalt dels que van anar arribant estava afectat per aquest serotip, cosa que va crear un buit epidemiològic de més d'un mes".

El serotip D68 de l'enterovirus només ha afectat una nena, que ara té paràlisi

El 13 d'abril va ingressar a la Vall d'Hebron un nen afectat per una encefalitis enterovírica que li va causar una aturada cardíaca. El cas --el nen segueix a l'UCI-- va reobrir l'episodi. "A partir d'aquí, vam descobrir que l'encefalitis d'aquests nens no es capta en el líquid cefaloraquidi perquè afecta una zona molt profunda del sistema nerviós central --explica Carlos Rodrigo--. Aquests virus s'han de buscar a la faringe i els excrements dels nens malalts, ja que d'una altra manera no trobes res. També diagnostiquem amb una ressonància magnètica específica". 

CIRCULEN PER EUROPA

El servei de medicina preventiva de la Vall d'Hebron va alertar a principis de maig Salut Pública de l'"anormal" coincidència d'encefalitis per enterovirus que havien atès en tot just un mes. Salut va alertar el 6 de maig passat els pediatres d'hospital i centres d'assistència primària, per tal que estiguessin especialment atents davant la coincidència de símptomes susceptibles de reflectir una encefalitis en nens de pocs anys. Aquesta alerta, ara estesa a tots els serveis, podria incrementar les pròximes setmanes la xifra de nens afectats per aquest brot, adverteix el doctor Rodrigo.

"La presència d'enterovirus és habitual a Catalunya en totes les temporades de l'any, i sempre n'hi haurà --ha assegurat Josep Maria Argimon, subdirector del Servei Català de la Salut (CatSalut)--. Que causin encefalitis és una raresa que fins ara no havia passat a Espanya". Des de fa uns 10 anys, però, han sigut detectats en diverses capitals d'Europa alguns serotips d'aquest virus que causen encefalitis, adverteix Tomàs Pumarola, responsable de microbiologia a la Vall d'Hebron. "Circulen per Europa i han causat petits brots --afegeix Pumarola--. Els serotips que causen encefalitis, entre ells l'A-71 que investiguem, són freqüents en països de l'Orient i el Sud-est asiàtic. És impossible saber per què han aparegut a Catalunya i quina en serà l'expansió".

Notícies relacionades

No hi ha un tractament específic contra aquests virus. Els fàrmacs que reben els nens hospitalitzats intenten generar anticossos en contra del microorganisme o reforçar el seu sistema immunològic.

La Generalitat ha sol·licitat a escoles i guarderies que el seu personal extremi la higiene de mans quan atenen els nens, en especial després de canviar bolquers o tocar excrements o mucositat. També aconsella no portar els nens a l'escola quan tenen febre o tos, i adverteix de la importància de traslladar l'infant a un servei d'urgències si presenta febre, convulsions, tremolor o dificultat per coordinar els moviments.