Crisi policial a Malgrat de Mar

Una agent denuncia un caporal i l'inspector en cap per assetjament laboral, revelació de secrets i omissió del deure de perseguir delictes

La querellant va investigar un dels seus superiors per la suposada divulgació de vídeos sexuals d'algunes de les seves exparelles

 

  / ANNA MAS

2
Es llegeix en minuts
Ferran Cosculluela
Ferran Cosculluela

Periodista

ver +

Una agent de la Policia Local de Malgrat de Mar ha denunciat un caporal i l’inspector en cap del cos, Joaquim Martínez, pels presumptes delictes d’assetjament laboral, descobriment i revelació de secrets i omissió del deure de perseguir delictes. En la querella, que ha sigut acceptada a tràmit, també ha sigut denunciat l’inspector en cap de la Policia Local de Banyoles, Gregori Martínez, que va ser l’instructor d’un expedient sancionador incoat a la policia que ha presentat la denúncia.

Els fets es remunten a l’estiu del 2013, quan l’agent i el caporal denunciat van mantenir una breu relació sentimental. Després de la ruptura, segons diu la querella, el caporal va començar a assetjar-la laboralment i va començar a esbroncar-la davant dels seus companys, va desacreditar la seva tasca públicament i va fer valoracions negatives de la seva feina perquè no pogués cobrar la paga de productivitat.

La situació es va agreujar quan un sergent del mateix cos li va explicar a la denunciant que la seva exparella li havia mostrat un vídeo en el qual es veia una dona masturbant-se i que el caporal havia insinuat que tenia gravacions d’altres dones amb les quals havia mantingut relacions. Després d’aquesta revelació, la denunciant i el sergent van iniciar una investigació per aclarir si la divulgació d’aquells vídeos podia constituir un delicte.

REVELACIÓ DE DADES CONFIDENCIALS

La situació va fer un nou gir quan el sergent va decidir enviar al caporal investigat, sense coneixement ni autorització de l’agent, dos documents que havia efectuat ella i que contenien dades privades de la querellant relacionades amb la investigació, així com d’altres dones que podrien estar afectades pel cas. En la querella s’explica que el caporal va traslladar als seus superiors aquelles dades confidencials, també sense consentiment de l’agent, i que els arxius van ser aprofitats per l’inspector en cap del cos per sol·licitar a l’alcaldia que s’obrís un expedient disciplinari a l’agent.

A causa del contingut d’aquells documents, en aquella instrucció també es va obrir un expedient al caporal per aclarir si s’havia apropiat d’uns perfums decomissats per la policia local. Una investigació que va ser dirigida per l’inspector en cap de la Policia Local de Banyoles i que va acabar amb una sanció de cinc mesos sense feina ni sou per a l’agent i l’exculpació del caporal.

MÒBILS I CÀMERES FOTOGRÀFIQUES

Notícies relacionades

En la querella s’afirma que el caporal va ser exculpat perquè durant la instrucció disciplinària es va ocultar l’acta de decomís dels perfums i l’acta de destrucció d’aquests, firmada pel mateix cap de la policia. L’agent també va apuntar llavors que el policia s’havia quedat amb mòbils i càmeres fotogràfiques decomissats i que l’inspector en cap n’estava al corrent.

Josep Asensio, advocat de la denunciant, destaca que el cap de la policia de Banyoles va al·legar que no s’havien acreditat prou els fets, malgrat que l’acta de destrucció dels perfums sí que constava en l’expedient policial. L’ajuntament, per la seva banda, ha defensat el dret a la presumpció d’innocència dels denunciats i ha expressat la seva «plena confiança» en el seu policia local.