Salut al·lega que no va informar abans del brot d'enterovirus "per no crear alarmes"
"Volíem tenir la informació necessària per poder donar resposta a tots els professionals mèdics", afirma el conseller Comín al Parlament
Vídeo gràfic explicatiu del brot infecciós del serotipus A-71 de l’enterovirus, causant de la infecció de menors a Catalunya. /
El conseller de Salut, Antoni Comín, considera que la gestió del brot d'enterovirus amb problemes neurològics que ha afectat 60 nens a Catalunya ha sigut la correcta i que els endarreriments a l'hora d'informar-ne es van deure a la prudència. Si no es va fer abans, ha declarat davant la comissió de Salut del Parlament, és perquè era necessari saber exactament a què ens enfrontàvem: saber si era realment un brot i quina gravetat tenia. L'oposició parlamentària, en canvi, li ha atribuït que si n'hagués informat amb més antelació, especialment els professionals dels centres d'atenció primària (CAP), hauria minimitzat l'alerta i possiblement se n'hauria accelerat el diagnòstic. Es va perdre un temps vital per millorar la prevenció, han al·legat.
Comín, que ha comparegut al Parlament a petició pròpia, ha reiterat en tot moment que les decisions preses pel seu departament no van ser improvisades, sinó "molt meditades i deliberades". “Des del primer minut hem intentat explicar-nos com crèiem que s'havia de fer per aconseguir una gestió responsable del brot", ha justificat."Tornaria a actuar de la mateixa manera".
Després de tenir coneixement del brot incipient, el dia 6 de maig, Salut va decidir enviar immediatament un protocol d'actuació als professionals hospitalaris, ha explicat el conseller. “Si no el vam enviar a la xarxa d'assistència primària és perquè no volíem que hi hagués massa, centenars, milers, de professionals coneixedors d'aquest brot abans que disposéssim de prou informació científica. No volíem que es generés una alarma”, ha justificat Comín.
ELS PARES NO HAN ANAT AL CAP
De manera que es va decidir demorar-ho fins al dia 13. “Llavors ja disposàvem de més informació i podíem donar resposta a tots els professionals que truquessin. Es va fer deliberadament”, ha prosseguit el conseller. “La medicina no respon de forma improvisada, només quan hi ha certeses”. Fonts de la conselleria insisteixen que la clau era tenir informats els hospitals. "Quan els pares noten una afectació neurològica important no van al CAP, sinó a urgències als hospitals", afegeix. De fet, aquest ha sigut el camí seguit per tots els nens afectats pel brot.
El que sí han lloat tots els grups ha sigut la resposta del sistema sanitari públic. Ningú l'ha posat en dubte. “L'assistència dels nostres hospitals ha sigut extraordinària”, ha dit orgullós Comín. De fet, la situació actual del brot ha sigut un assumpte gairebé secundari en la comissió parlamentària. Segons les dades facilitades pel conseller, no hi ha nous casos confirmats i ara ja només queden ingressats 17 nens (4 a l'uci i 13 a planta), a diferència dels 29 de divendres passat. “La situació està estabilitzada”, ha declarat.
Les anàlisis genètiques, que requereixen diversos dies de cultiu, han confirmat que almenys quatre casos són del serotip A71, un dels potencialment més perillosos. "Però podrien ser més o, fins i tot, que mai ho poguéssim saber", ha advertit Carlos Rodrigo, cap de Pediatria de l'Hospital de la Vall d'Hebron.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista