INFORME SOBRE UN COL·LECTIU
El 46% dels menors tutelats no volen estar-se als centres de la Generalitat
Els experts estimen que entre el 10% i el 15% s'ha escapat alguna vegada
Afers Socials supervisa actualment uns 3.000 nanos, el 22% nascuts a l'estranger
icoy34221140 barcelona 24 05 2016 dos jovenes esnifan cola en l160610172232
El 46% dels adolescents tutelats no volen estar-se als centres de menors de la Generalitat. La dada es constata en l'estudi 'El benestar subjectiu dels adolescents tutelats a Catalunya' presentat aquest divendres a la Conselleria d'Afers Socials. El descontentament dels adolescents podria ser un dels motius de les reiterades fugues dels xavals d'aquestes residències, com era el cas del grup de nens tutelats pel Govern català que fa poc van causar alarma al centre de Barcelona perquè inhalaven cola i cometien furts. La Generalitat tutela actualment uns 3.000 nois, el 22% dels quals han nascut a l'estranger.
L'informe recomana combatre aquesta insatisfacció potenciant l'acolliment familiar i fent que "els centres siguin més petits i normalitzadors". I deixa clar que "és possible viure satisfactòriament en un centre, però la primera condició és estar-hi d'acord". Com més grans són (els que tenen més de 30 places), més a disgust hi estan els joves i, a més, són els que estan més saturats. Els autors del treball, Joan Llosada-Gistau i Carme Montserrat, apunten una altra recomanació: reduir el nombre de places per centre i evitar als xavals els canvis de ciutat, de centre educatiu i d'educadors. Per Llosada-Gistau "és important, abans d'actuar, tenir en compte l'opinió del menor".
Encara que pugui semblar obvi que els menors no estiguin contents en aquests recintes tutelats, no passa el mateix amb els que estan acollits a casa d'algun parent o amb famílies d'acollida. En aquests dos últims casos el grau de satisfacció és del 95%. L'estudi confirma que els menors tutelats la mare dels quals ha mort o ha desaparegut són més feliços als centres que els que tenen progenitors perquè "no pateixen per si vindrà la seva mare a visitar-los o no, com aniran les visites i si se n'anirà a viure amb ella. No passa el mateix amb el pare".
ESCAPADES
Els experts que treballen amb aquests menors estimen que entre el 10% i el 15% dels xavals tutelats s'han fugat almenys una vegada d'aquestes residències. Afers Socials ni confirma ni desmenteix el percentatge, només es limita a explicar: "Les escapades són fluctuants i es tracta de situacions puntuals i molt diverses. S'ha de tenir en compte que els que s'estan en un centre de la Direcció General d'Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA) no estan en un règim tancat, és casa seva, com la de qualsevol altre nen". El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha sol·licitat informació a la Generalitat per saber l'abast del fenomen de les fugues.
No obstant, famílies d'acollida amb els nanos retirats, per alguna raó, per la Generalitat i que estan en un centre tutelat als afores de Barcelona, han denunciat a aquest diari "la falta de control. La nena ha estat una setmana en parador desconegut fins que ha tornat al centre tutelat. Nosaltres estàvem tranquils perquè crèiem que estava vigilada". El Síndic apunta altres casos. Un d'ells és el d'una noia de 14 anys que després de denunciar la mare per maltractament, va ser ingressada en un centre de menors, on va protagonitzar tres fugides.
SATURACIÓ
La consellera d'Afers Socials, Dolors Bassa, ha reconegut aquest divendres durant la presentació de l'informe dels adolescents tutelats que "el model d'acolliment ha de canviar". Segons el seu parer, s'ha d'apostar per centres més petits. El primer s'instal·larà a Salt (Gironés), encara que la rehabilitació de la gran majoria no es farà fins al 2018. Bassa ha constatat la saturació dels centres i ha afirmat que molts d'ells "estan al límit de capacitat, cosa que implica menys serveis als nens". Ricard Calvo, director general de la DGAIA, ha assenyalat que la demanda de peticions per entrar-hi està augmentant a causa d'una afluència més gran de menors no acompanyats i d'"adolescents que entren en conflicte familiar". Calvo ha descartat que la crisi econòmica tingui relació amb aquest increment de peticions.