De les festes de la Mercè al canal de Panamà
Pirotècnia Igual prepara els focs artificials que celebraran l'ampliació del canal que uneix el Pacífic amb l'Atlàntic
L'empresa fundada el 1890 a Montjuïc porta cinc tones de pólvora a un espectacle que es retransmetrà aquest diumenge per trot el món
Amb excepció de la conquista de la Lluna, potser no hi ha hagut cap repte d’enginyeria més gran que l’obertura dels dos grans canals de navegació del món, Suez i Panamà. El país centreamericà inaugurarà avui l’ampliació del seu canal i, com no podia ser d’altra manera, ho farà amb una gran celebració que portarà com a colofó un espectacle pirotècnic a càrrec d’una empresa que fa 126 anys que es va fundar en un carreró als peus de Montjuïc, Pirotècnia Igual. A Barcelona, el seu nom potser no és conegut, però sí la seva obra. Pirotècnia Igual és la mà que hi ha al darrere del piromusical de la Mercè, del correfoc i de la major part de focs artificials que per un o un altre motiu es fan a les celebracions de la ciutat.
«A diferència d’altres espectacles que hem produït, el de Panamà té una complexitat afegida. Se celebra amb llum diürna, per la qual cosa utilitzarem fum de colors, xiulets i trons», assenyala Albert Rovira, tècnic de l’equip que s’encarrega de la producció des d’aquest país de l’Amèrica Central, que el 2009 va iniciar un ambiciós projecte d’enginyeria per eixamplar el canal amb un tercer joc de rescloses. Això permetrà el pas de vaixells gegantins, com el portacontenidors Andronikos, de la naviliera xinesa Cosco, que travessarà el renovat canal durant la inauguració. «Aquest vaixell trigarà 10 hores a finalitzar el trajecte. A les sis del matí, quan comenci la travessia, serà la nostra primera intervenció pirotècnica a la resclosa de l’Atlàntic, anomenada Aigua Clara perquè pertany al mar caribeny. I a la tarda, a l’arribar al Pacífic, començarà el gran espectacle, amb palmeres molt lluminoses. Si el vent ho permet, dibuixarem al cel la bandera de Panamà amb els colors vermell, blanc i blau», detalla Rovira.
Per poder-ho fer, un vaixell –amb un contenidor que reuneix les condicions de seguretat que marca la normativa– va transportar cinc tones de material pirotècnic, pólvora inclosa, des de Tarragona fins a Xile. El viatge va durar tres setmanes. A Vila-rodona (Alt Camp), l’empresa disposa d’un segon centre de producció de productes especials. La seu principal actualment es troba a Canyelles (Garraf).
De Rio a Abu Dhabi
Notícies relacionadesDe Rio a Abu DhabiPatxi Igual, directiu de l’empresa, assegura que aquest espectacle no és el més complicat que han produït. «Fa anys que ideem els focs artificials sobre el mar per acomiadar l’any a Rio de Janeiro (Brasil) i a Viña del Mar (Xile). També ens encarreguem de la pirotècnia de les cerimònies dels Jocs Olímpics de Barcelona i d’Atenes», recorda Igual. En aquests moments, la companyia factura prop d’un 80% a l’estranger, percentatge que esperen augmentar amb l’obertura d’una seu a Abu Dhabi. Ara preparen la provisió de focs artificials amb destinació a la torre Eiffel de París per a la celebració del 14 de juliol, el dia de la Festa Nacional de França. «Els principals competidors són els xinesos, però nosaltres ens hem especialitzat en espectacles a mida», precisa.
Però la cita més emblemàtica per a Patxi Igual continua sent la de cada 24 de setembre, l’últim dia de les festes de la Mercè, una relació que va començar ja fa més de 30 anys.
- Barcelona, protagonista Submer obre la nova era dels centres de dades
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- SANITAT El cribratge neonatal topa amb la desigualtat territorial