PRESUMPTA MALVERSACIÓ DE FONS PÚBLICS

13 detinguts en els registres a Adif i empreses pels sobrecostos en les obres de l'AVE a Barcelona

Dos ex alts càrrecs del gestor d'infraestructures es troben entre els arrestats

Els investigadors sospiten que les constructores van inflar factures per valor de 85 milions d'euros

adif

adif
icoy30926516 barcelona 04 09 2015 obras de la futura estacion d160205201013
Registre de la Guàrdia Civil a les oficines dAdif de La Sagrera.

/

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Més ombres sobre les tan endarrerides i ara mateix paralitzades obres de l'estació de l'AVE de La Sagrera. La Guàrdia Civil ha iniciat a primera hora d'aquest dimarts una operació en què ha realitzat 15 entrades i registres, tant a Madrid com a Barcelona. Almenys 13 persones han sigut detingudes per formar part d'una trama que suposadament inflava factures en els treballs de construcció de les instal·lacions de l'AVE, en concret en tres sectors de la estació barcelonina de La Sagrera o voltants, segons fonts de la investigació. L'operació, que ha començat a les 07.30 a les seus d'Adif a La Sagrera i a Sant Andreu de Barcelona, està dirigida per un jutjat barceloní i el fiscal anticorrupció de Barcelona Emilio Sánchez Ulled. El sobrecost estimat ronda els 82 milions d'euros. El cas, sota secret de sumari, afecta auna desena d'empreses, entre elles Acciona, que va participar en les obres investigades amb una UTE.

Les mateixes fonts han confirmat que han sigut detinguts de nou per aquest cas (ja van ser arrestats el maig del 2014) dos ex alts càrrecs d'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif) i caps d'obres. Entre els arrestats hi figura Rafael Rodríguez, que havia sigut director d'alta velocitat de la Zona Nord-est i que havia sigut el màxim responsable de les obres de l'AVE a Barcelona, primer, i a França, després. També ha sigut detingut Jaime García, exgerent d'infraestructura d'Adif. Aquestes dues persones ja van ser arrestades el maig del 2014 en relació amb un altre cas de malversació de fons en altres trams de les obres de l'AVE.

Algunes de les entrades i els registres d'aquest dimarts es fan en domicilis particulars. Altres en instal·lacions d'Adif, com la de l'estació de La Sagrera, i en seus d'unió temporal d'empreses (UTE) adjudicatàries de determinats trams. Aquesta operació és producte d'una extensa investigació realitzada per la Fiscalia Anticorrupció de Barcelona després que Adif denunciés l'existència de sobrecostos en determinades obres.

CERTIFICACIONS FALSES

La denúncia presentada per Adif davant la Fiscalia Anticorrupció manifestava que en tres obres públiques d'alta velocitat de l'estació de La Sagrera a Barcelona s'havien detectat dobles mesuraments que reflectien diferències substancials entre l'obra certificada com a realitzada i les que en realitat d'haurien executat. D'aquesta manera, suposadament, s'haurien emès de forma reiterada i intencional successives certificacions d'obra amb uns imports molt superiors als treballs efectivament efectuats per les empreses contractistes.

Els projectes a què es referia la denúncia d'Adif són els següents: construcció dels accessos a l'estació de La Sagrera, l'estructura de les mateixes dependències ferroviàries i les obres de la plataforma de la línia d'alta velocitat en el sector Sant Andreu del tram La Sagrera-Nus de la Trinitat. Arran de la investigació prèvia de la fiscalia, es va detectar un projecte complementaris a una de les contractes on les quantitats haurien sigut igualment inflades.

Notícies relacionades

La Fiscalia Anticorrupció exposa en un comunicat que s'estima que en les conductes investigades hi han participat no solament funcionaris directament relacionats amb les obres, sinó també diferents empleats d'empreses privades encarregades de l'auxili tècnic dels anteriors, així com personal directiu de les constructores beneficiades "pel desviament de diner públic". Els investigadors consideren que existeixen "sòlids indicis" que el falsejament de les certificacions d'obra responia a la intenció d'afavorir indegudament les empreses contractistes, les quals haurien estat percebent d'aquesta manera sumes de diner públic molt superiors a les que realment els corresponia rebre.

L'avís del secretari d'Estat i dues investigacions més