El Rei apel·la a la convivència i l'ètica per construir una societat millor
Felip VI adverteix que el progrés no es pot perseguir des de l'"egoisme" i "l'enfrontament"
Afirma que és impossible construir res positiu sense els fonaments d'uns valors personals sòlids
undefined34533581 girona girones societat visita reis espanya al forum impu160701203328 /
El Rei va fer ahir una crida a l’ètica personal i a l’entesa, contraposant-los a l’egoisme i l’enfrontament, en el discurs que va tancar l’entrega dels premis Fundació Princesa de Girona (FPdGi). Felip VI va exalçar la trajectòria dels cinc premiats d’aquest any, que han de servir d’«inspiració» a la resta de la joventut. Però també va destacar que, més enllà dels èxits professionals, els guardonats transmeten «missatges de valors, de superació i responsabilitat», que també són necessaris per a «la convivència i el progrés».
En aquesta defensa de la integritat personal i de la convivència, el Monarca va recordar: «No podem o no hem de fer res sense ferms valors. No construirem res positiu sense el fonament d’uns principis sòlids que ens guiïn; sense una ètica que ens defineixi com a individus íntegres i com a membres solidaris de la societat».
El Rei va subratllar que la recerca d’aquest «món millor» al qual aspiren els joves i el conjunt de la humanitat no es pot construir «des de l’egoisme» o «l’enfrontament», perquè el món actual exigeix «col·laborar i cooperar, aprendre a conviure, a entendre’s i respectar-se» en societats que són cada vegada més diverses, més plurals i més complexes. «Menys unànimes –va insistir--, i per això també més enriquidores».
BALANÇ I NOVA ETAPA
La setena edició dels premis de la FpdGI, la cerimònia dels quals es va celebrar al Palau de Congressos de Girona, també va servir per fer un balanç dels èxits que ha aconseguit la fundació, que va néixer el 2009. «És un orgull comprovar –passat tot aquest temps– la seva consolidació i l’impacte que els programes i les iniciatives que promou estan tenint en tants joves».
El Rei va destacar que aquest any han rebut el 25% més de candidatures que en la passada edició i que la fundació obre ara «una nova etapa» amb nous projectes i amb el suport de noves empreses. «La fundació se sent, amb tota humilitat, satisfeta d’aquests anys d’arrencada, però el futur ha de ser encara millor», perquè el seu objectiu és entendre el que passa en un món cada dia més complex i en el qual és necessari que els joves «disposin de les eines més adequades per progressar i afrontar el futur amb èxit, perquè és el futur de tot el país».
Per això el Monarca va emplaçar la societat a «comprometre’s sense reserves i recolzar sense fissures» la joventut perquè pugui afrontar el seu futur amb més seguretat. «Sense retòrica, sense excuses», va insistir Felip VI, que també va reconèixer que es tracta d’«una responsabilitat de l’Estat».
TALENT DESAPROFITAT
Una petició molt semblant a la que havien plantejat el director de cine Juan Antonio Bayona i la productora Belén Atienza poques hores abans de la seva participació en l’entrega de premis. El llorejat realitzador es qualifica a si mateix com «un noi ordinari que ha tingut la possibilitat de fer coses extraordinàries», en part gràcies al fet que va poder estudiar en la primera escola de cine que es va crear a Catalunya. En aquest sentit, va insistir que s’ha de donar més oportunitats als joves. I va explicar per què: «A Espanya no estem aprofitant tot el potencial que tenim».
Notícies relacionadesLA COMENTADA ABSÈNCIA DE FERNÁNDEZ DÍAZ
Una de les anècdotes més comentades ahir va ser l’absència de Jorge Fernández Díaz, que els dos anys anteriors havia acompanyat Felip VI a l’entrega de premis. Una absència que va evitar una foto incòmoda al Rei després de la polèmica per les converses del ministre de l’Interior amb Daniel de Alfonso, ja exresponsable de l’Oficina Antifrau. Alguns mitjans van assegurar fins i tot que la Zarzuela havia vetat la seva presència. Portaveus de la Casa del Rei van desmentir «categòricament» aquest extrem i van recordar que el Monarca no té aquest tipus de competències. Fonts d’Interior van assegurar que «mai es va incloure en l’agenda» que Fernández Díaz anés a Girona. Les mateixes fonts van dir que el ministre va anar, com estava previst, al Consell de Govern i que després tenia previstos actes de la seva «agenda privada».
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"