El xip de la inclusió

La bugaderia d'un centre de discapacitats psíquics de Sitges usa la robòtica per a la inclusió laboral

La residència vol implantar un robot perquè transporti la roba per les intal·lacions

 

  / PAU MARTÍ

3
Es llegeix en minuts
Teresa Pérez
Teresa Pérez

Periodista

ver +

Un xip ha transformat una bugaderia tradicional, on tot és manual, en un miniunivers robotitzat. Aquest regne de la bugada ha permès amb aquest sistema donar fina a discapacitats a través d’unes noves tecnologies. A la bugaderia del centre de discapacitats intel·lectuals que té la Fundació Ave Maria a Sitges (Garraf) la roba es perdia perquè queien les etiquetes cosides als vestits o amb el temps s’esborrava el nom del propietari. L’embolic era descomunal i més en un centre on resideixen 60 persones, de 18 a 65 anys, i on els canvis de vestimenta són constants. Els residents es taquen amb tanta facilitat que diàriament a la bugaderia s’hi netegen 260 quilos de roba.

La situació va arribar a l’extrem que s’acumulaven munts de caixes amb les peces de roba perdudes. Més d’una vegada, es va haver de posar al centre una paradeta perquè la família de l’intern busqués la vestimenta. Les dimensions del problema eren evidents i més si es té en compte que cada persona que arriba al centre porta unes 80 pecesde roba. Unes 4.800 peces de roba que passen per la bugaderia de la fundació i que s’han de tornar als seus 60 propietaris. «Vam haver de reaccionar perquè si no les culpes de les pèrdues  sempre se les emportava el personal de la bugaderia», assegura Antoni Reverter, que és el director de la fundació.

Al problema d’intendència que tenia el centre social s’hi va aplicar una mesura de xoc: la robòtica que va convertir una bugaderia tradicional en una d’inclusiva. «Vam decidir impulsar la robòtica i aplicar-la a la discapacitat», afirma Reverter. I van fer diana doblement: van utilitzar la tecnologia per millorar la feina i van crear llocs de treball per a persones amb discapacitat. I ara, van més enllà perquè pretenen estendre la seva experiència a altres residències.    

La Irene, el Gerard i el Ferran controlen la bugaderia de la fundació en el torn de matí. Hi ha tres rentadores, dues amb capacitat per a 20 quilos i una altra per a 12, i dues assecadores. Al centre de la sala hi ha una taula amb un lector de xips connectat a un ordinador i a la paret, prestatgeries amb grans cubetes de plàstic de colors amb un xip i en cada caixa s’hi ha enganxat la fotografia i el nom del propietari de la peça de roba.

Per evitar que les peces de roba es perdin, a cada una s’hi ha gravat una etiqueta amb el nom del propietari en un paper assecant molt absorbent i després se solda a cada una de les peces. Si es vol perfeccionar la tècnica hi ha una altra opció que consisteix a afegir un xip a l’etiqueta. En aquests casos la peça de roba es passa per un lector situat a la taula i a la pantalla de l’ordinador hi apareix el nom del propietari i, a continuació, una vegada localitzat s’encén una llum a la cubeta corresponent al propietari de la roba. Així, les persones que treballen a la bugaderia classifiquen la roba gràcies a aquest sistema de xips i de llums LED.

Exportar la idea

Notícies relacionades

Ara, la fundació vol exportar la tecnologia i estendre aquest projecte solidari, que es potenciarà i desenvoluparà amb l’ajuda financera de CatalunyaCaixa i BBVA, a altres residències de discapacitats perquè en lloc de rentar la roba fora dels mateixos recintes puguin autoproveir-se i, alhora, crear ocupació per a persones discapacitades perquè «la inclusió comença a casa», apunta Reverter.

L’Institut de Robòtica per a la Dependència, de la Fundació Ave Maria, treballa ara en un nou projecte que sofistica encara més la bugaderia: el disseny d’un robot per automatitzar encara més la bugada. Joan Oliver, director de l’institut, assegura que la nova aportació tecnològica automatitzarà el transport de la roba des de les habitacions fins a la bugaderia i d’aquí a les habitacions. Ho tenen absolutament tot calculat. El robot els estalviarà més de 2.500 hores anuals de transport. 

Temes:

Robots