La Universitat de Girona impartirà el primer postgrau per tractar superdotats
La formació, que serà de caràcter semipresencial, començarà el pròxim gener i s'acabarà al juny
mjibanez22690866 gra54 barcelona 11 06 2013 varios j venes se e160316193526 /
La Universitat de Girona (UdG) impartirà a partir del gener del 2017 el primer postgrau en diversitat, intel·ligència i altes capacitats, sota la direcció del doctor en Psicologia Ángel Guirado, destinat a subministrar al professorat eines pedagògiques per tractar alumnes superdotats.
L'objectiu del postgrau és "proporcionar als professionals de l'educació, la psicologia i la pedagogia les eines bàsiques d'intervenció multidisciplinària per comprendre, valorar i intervenir en l'alumnat amb altes capacitats intel·lectuals en contextos inclusius", ha explicat a Efe Guirado.
El director del postgrau ha reconegut que en els actuals plans d'estudi dissenyats per les diferents universitats catalanes per als professionals de l'ensenyament "amb prou feines s'estudia el tractament de la diversitat dels alumnes amb altes capacitats intel·lectuals".
Segons Guirado, l'actual formació per identificar i tractar aquest col·lectiu de persones superdotades intel·lectualment és "molt limitada, incompleta, descontextualitzada i poc realista".
DETECCIÓ I ATENCIÓ
En aquest sentit, ha concretat que "actualment, en algun postgrau i algun màster sobre diversitat es dedica un apartat a detecció i atenció de les altes capacitats, però no es desenvolupa específicament", i per això la nova oferta d'estudis de la UdG pretén "omplir un buit en educació".
El psicòleg ha descrit les persones amb altes capacitats com a "diferents dels seus iguals en la manera de pensar, de gestionar la informació, de processar-la i amb uns interessos que sovint també són diferents".
Guirado ha reconegut que per a elles "els estàndards d'actuació pedagògics no són sempre vàlids".
El postgrau, que serà de caràcter semipresencial, finalitzarà el juny del 2017, i estarà impartit pel mateix Guirado i altres especialistes en altes capacitats, com els professors de Psicologia Bàsica de la Universitat de Barcelona (UB) Mercè Martínez i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Antoni Castelló, autors tots dos de diversos manuals de referència sobre les Altes Capacitats.
Entre el professorat i els ponents del nou postgrau també hi ha altres docents de la UAB, de la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED) i de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
També impartiran cursos en el postgrau altres especialistes com la fundadora de l'associació catalana FANJAC per a l'ajuda a nens i joves d'altes capacitats, Teresa Gómez, que també és mestra, llicenciada en Psicologia i autora de diversos llibres sobre Altes Capacitats, o el degà de la Facultat de Medicina de la UdG i expert en neurociències, Joan San.
Notícies relacionadesMalgrat que Guirado també és impulsor de l'Observatori de les Altes Capacitats al centre associat de la UNED a Girona, ha puntualitzat que el postgrau és una "aposta personal", desvinculada de l'organisme que dirigeix.
El postgrau, ha insistit Guirado, persegueix "fer un salt de qualitat en la formació d'aquells professionals que tenen a veure directament o indirectament amb l'educació enfocada en el tractament de les persones amb altes capacitats intel·lectuals".
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia