tradició polèmica
Alta tensió en els últims correbous de Torroella de Montgrí
La penya San Marcos, impulsora de les vaquetes, ha contractat seguretat privada per prevenir incidents amb antitaurins
Centenars de veïns d'una localitat de Jaén assistiran a l'espectacle per donar el seu suport als organitzadors
/
Les vaquetes de Torroella de Montgrí del 2016 passaran a la història perquè segurament seran l'última edició d'una festa que se celebra des de fa 37 anys en aquesta població del Baix Empordà. Un punt final que es preveu molt tens i que ha activat les alarmes d'ajuntaments i dels cossos policials per la possibilitat que hi pugui haver enfrontaments entre els simpatitzants d'aquesta tradició i els activistes del Partit Animalista (PACMA), que han anunciat que aniran al correbous amb la intenció de gravar-lo.
L'espectacle taurí s'ha caldejat per tota la controvèrsia política que ha envoltat la seva celebració i per l'anunci que uns 200 veïns de la localitat de Jaén de Beas de Segura (poble d'on són originàries moltes famílies de Torroella) assistiran aquest any a les vaquetes per expressar el seu suport als organitzadors i a la festa.
Les vaquetes d'aquest any es portaran a terme malgrat l'actual alcalde, Josep Maria Rufí (ERC), que va trencar el pacte de govern amb el seu antecessor, el convergent Jordi Cordon, i va presentar una moció de censura contra ell el mes de juliol passat després que el dirigent de CiU no fes cas d'una moció aprovada pel ple municipal, al mes de maig, en què es declarava Torroella localitat lliure de correbous, i fes prevaler el seu vot de qualitat com a alcalde per imposar la celebració de la festa.
"INSULT A LA DEMOCRÀCIA"
Després d'accedir a l'alcaldia, Rufí va deixar clar que aquest espectacle no es tornaria a celebrar a la localitat mentre ell fos alcalde. El PACMA, per la seva banda, va qualificar l'actuació de Cordon d'"insult a la democràcia" per haver desoït la votació del ple, mentre que els organitzadors de les vaquetes van anunciar que lluitaran amb totes les seves forces perquè no se suprimeixin en els pròxims anys.
Pendents de Vidreres
El veto als correbous i a altres espectacles en què s'utilitzen animals s'està imposant a les comarques de Girona. El mes de març passat, el ple municipal de Roses va aprovar una moció que posava punt final a les vaquetes i a la polèmica empaitada d’ànecs, una mena de concurs en què un grup de nedadors havien d'atrapar uns ànecs que s'havien deixat anar al mar. Tres mesos més tard, el ple municipal d'Olot va votar per unanimitat a favor de prohibir aquestes festes. Una votació que va acabar de donar legitimitat a una consulta popular que s'havia fet uns dies abans i que s'havia saldat amb el rebuig de la majoria de la població a aquest espectacle. L'actual alcalde de Torroella de Montgrí també ha assegurat que els correbous d'aquest any seran els últims. Un veto que serà recolzat legalment pel Parlament, ja que s'ha traslladat a la Cambra la moció aprovada en aquest sentit pel ple municipal. Després de totes aquestes prohibicions, només queden a Girona els correbous de Vidreres. La seva celebració va ser aprovada al juny pel ple municipal amb un sol vot en contra (PSC).
En aquest context, doncs, no ha d'estranyar que els correbous que se celebraran dissabte i diumenge que ve hagin originat tanta expectació. Marcos Adalid, president de la penya San Marcos, ha reconegut que els ànims "estan una mica caldejats" per aquesta situació. "Ens fa una mica de por el que pugui passar, per això hem decidit contractar seguretat privada aquest any; és la primera vegada que ho fem", ha explicat.
Els organitzadors de les vaquetes han deixat clar que no deixaran entrar els activistes del PACMA al recinte en què se celebra l'espectacle si aquests vénen amb pancartes o es volen manifestar. "L'entrada és lliure i gratuïta, però ens sembla molt cruel que vinguin a celebrar la seva victòria [per haver aconseguit que es prohibeixin en anys futurs] al mateix recinte on se celebren les vaquetes", ha destacat Adalid.
COMPLIMENT DE LA NORMATIVA
Notícies relacionadesEn els anys anteriors, es calcula que unes 2.000 persones anaven a veure els correbous, una xifra que en aquesta edició segurament se superarà àmpliament. Pilar Ferrándiz, coordinadora del PACMA a Girona, ha confirmat que diversos activistes del partit aniran dissabte a les vaquetes per gravar-les, amb la finalitat de comprovar que els participants i els organitzadors respecten la normativa que regula aquests espectacles.
“No anem a manifestar-nos, ni hi anem amb ànim de provocar o de participar en una batalla campal. Si es posa complicat, ens en anirem i ja està”, ha explicat Ferrándiz, que ha afirmat que el seu partit hi va amb un sentiment contradictori. "Estem disgustats perquè se celebren les vaquetes malgrat la moció aprovada pel ple, però també contents perquè sabem que seran les últimes", ha dit.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"