La UB repeteix entre queixes l'examen d'empresa robat al juliol
La policia calcula que més de 200 alumnes van veure el test i que els quatre autors del robatori es van embutxacar fins a 3.000 euros

lpedragosa35393595 universitat ub160905215640 /
Els alumnes d’Administració i Direcció d’Empreses de la Universitat de Barcelona es van enfrontar ahir a una prova que demostra que les dreceres no són sempre el camí més directe a la meta. I no n’hi ha per a menys, després que la facultat d’Economia i Empresa va descobrir que l’examen de Fonaments de la fiscalitat havia sigut robat i venut entre els estudiants.
«Amb el que ha passat, no sabem què hi trobarem a l’examen», declarava a l’entrada Jordi Vilalta, un dels alumnes. Segons els Mossos, més de 200 alumnes dels 354 que van fer la prova el 5 de juliol haurien pogut tenir accés al qüestionari, tot i que cap reconeix haver-lo tingut a les mans. La degana, Elizenda Paluzie, es va veure obligada a invalidar la prova. «Saber qui ha vist l’examen és impossible, de manera que vam optar per repetir-lo», explica.
Perquè la nova recuperació fos democràtica per als alumnes no implicats, es va facilitar a un total de 13 persones a l’estranger que fessin les proves a distància, i els que no hi van poder anar ahir el podran fer el dia 15. L’examen va ser completament tipus test per tenir les notes avui mateix i normalitzar la matriculació.
«És la segona vegada que em preparo per a aquesta prova i ha sigut molt fàcil», assegurava Patricia Alcantara després de l’examen. «Ha sigut molt assequible, més fàcil que l’anterior», va comentar Guillem Cano, una opinió generalitzada.
La majoria dels que es van examinar ahir van opinar que la repetició de la prova era una injustícia. «L’anterior examen me’l vaig poder preparar, però aquest no perquè treballo», es queixava David Campos. Altres, com Sofía Gómez, es mostraven indignats pel fet que la universitat passi per alt el frau d’alguns alumnes. «Molts dels que van comprar l’examen eren aquí», assegurava aquesta estudiant a qui van oferir comprar el qüestionari a través de WhatsApp.
L’alarma va saltar quan la coordinadora de l’assignatura va rebre un avís anònim l’endemà de la prova en el qual s’informava del robato-
ri de l’examen a través del correu personal d’un professor. La facultat va comprovar que una vintena d’alumnes havien reproduït el mateix error que apareixia a l’esborrany de les solucions.
Els Mossos van citar uns quants d’aquests joves, que van confessar haver pagat entre 20 i 300 euros pel qüestionari, i van aconseguir identificar els quatre responsables.
Dos d’ells es van encarregar de sostreure el document i els altres dos el van vendre entre els seus companys per una xifra total que podria superar els 3.000 euros, segons els Mossos. Ara, s’enfronten a l’acusació de robatori i descobriment i revelació de secrets, a més de l’expulsió del centre.
Notícies relacionades«Piratejar i robar a un professor és un fet molt greu», lamenta Paluzie. «No podem deixar de fer servir la tecnologia, de manera que s’ha de conscienciar els alumnes perquè vegin que això va en contra dels valors ètics que els inculquem», afegeix.
L’assignatura en qüestió, Fonaments de la fiscalitat, és una de les més dures de la carrera, amb un índex d’aprovats que amb prou feines supera el 50% entre els mil estudiants que es presenten a avaluació cada any, explica la professora Pilar Sorribas.
- Pòdcast José Elías ho deixa clar: en què invertir per tenir rendibilitat sense riscos
- A Rússia Així s'ha jubilat un jove amb 23 anys gràcies a una argúcia legal
- Turisme Sant Adrià estrena un resort de luxe de 53.000 metres quadrats
- Els treballadors podran avançar tres anys la jubilació parcial a partir de demà
- Futbol local El futur Hospi de Jordi Alba i Thiago Alcántara: objectiu, arribar a Primera Divisió
- BADALONA Albiol confirma que el pont del Petroli no reobrirà fins la tardor del 2026
- Seguretat viària El Govern instal·larà 700 quilòmetres de bandes sonores per evitar accidents
- La mortalitat a les carreteres puja un 46% en el primer trimestre de l’any
- Amnistiada pel sultanat "Tenia 18 anys i vaig deixar seduir-me pels diners fàcils"
- Susana Gisbert, jurista: "La declaració de la víctima pot fonamentar, per si sola, una condemna"