PRESUMPTA APROPIACIÓ INDEGUDA
Un jutge investiga el desviament de fons d'una fundació per a nens pobres
La família de l'empresari que va crear la Roger Torné denuncia que alguns patrons han obtingut un benefici personal
El magistrat ha citat dirigents de l'entitat i persones del seu entorn, que van ser detingudes al juliol

roger-torne ferran-nadeu /
Un jutjat de Barcelona investiga el presumpte desviament de fons de la Fundació Roger Torné, creada el 1984 per l'empresari tèxtil i mecenes català Josep Torné Pardell, mort el 2000, per ajudar nens pobres i desafavorits i les seves famílies. El magistrat ha citat a declarar com a investigats per al pròxim mes d'octubre quatre membres del patronat i dues persones del seu entorn que van ser detinguts pel Cos Nacional de Policia a principis de juliol, arran de la denúncia presentada pels hereus de l'industrial pels presumptes delictes d'apropiació indeguda, administració deslleial i blanqueig de capitals.
Entre els encausats apareix Jordi Domingo García-Milá, secretari no patró de la fundació i que s'ha significat políticament per ser un dels impulsors de la Constitució catalana, així com tres dirigents més de l'entitat. El despatx d'advocats Vosseler, que representa la família denunciant, ha declinat fer qualsevol comentari sobre l'actuació judicial.
L'empresari Josep Torné, també impulsor del Banc dels Aliments de Barcelona, va dotar la fundació, quan la va constituir, d'un important patrimoni. Va aportar, en concret, 3.000 euros, així com diversos immobles a Barcelona, Barberà del Vallès i Sabadell. El 2014, el patrimoni de la fundació pujava a 22 milions d'euros. El desig de l'industrial era que amb les rendes d'aquestes vivendes es financés l'entitat i es pogués ajudar els nens sense recursos econòmics a través de beques, ajudes de menjador i altres serveis. El 2000, al morir Josep Torné, va ser nomenada presidenta la seva filla, Salut Torné Sanz, que ja era membre del patronat des de la constitució de la fundació de caràcter benèfic.
CANVI DE RUMB
No obstant, anys més tard, el 2007, en una junta que la denúncia qualifica de “fictícia” i en execució d'un “pla preconcebut” , la filla de l'empresari va ser destituïda del seu càrrec, i els ara investigats van prendre el control de l'entitat. A partir de llavors, la fundació, segons la denúncia, pren un altre rumb. Si el 2004 es destinava el 70% dels recursos a les ajudes als nens, a partir del 2007 aquest percentatge es va reduir a un 10%, dedicant la resta a despeses de personal i explotació. A la vegada, es va redirigir l'activitat de la fundació a la prevenció de la salut respiratòria infantil.
Jordi Domingo, promotor de la Constitució catalana
La denúncia situa Domingo García-Milá al centre de l'operació de compra de nou vivendes a Terrassa. Segons un informe policial, està vinculat a l'empresa que va vendre els pisos a la fundació, de la qual era secretari. La policia considera que el negoci va ser rendible per a la venedora i que els socis de la companyia, per tant, també van obtenir bons beneficis. La denúncia també destaca que aquest advocat va facturar 110.865 euros a l'entitat el 2013 pels seus serveis legals. A més, a la seu de la fundació estan domiciliades, almenys, vuit societats, una d'elles vinculades a aquest advocat barceloní.
És a partir de llavors, segons la denuncia, quan determinats membres del patronat van realitzar una sèrie d'operacions amb el presumpte objectiu de desviar fons cap a fins que no tenen res a veure amb el fi social de la fundació. En últim terme, s'afegeix a la denúncia, els fons van acabar presumptament en possessió de persones o empreses relacionades directament o indirectament amb els membres de la direcció de l'entitat o del seu entorn.
OPERACIÓ IMMOBILIÀRIA
Una de les operacions denunciades és la compra el 2008 de nou vivendes en un bloc situat al carrer de Sant Cosme de Terrassa. L'empresa venedora, Crantel Land, està vinculada, a través de tres societats, a Jordi Domingo García, que, al seu torn, era secretari de la fundació, i a un altre membre del patronat. Un informe d'Unitat Econòmica i de Blanqueig de Capitals del Cos Nacional de Policia posa en relleu que crida l'atenció l'objecte de la compra, la societat a la qual s'adquireix, així com el moment de l'adquisició i el preu en si. El crèdit hipotecari va ser d'1,4 milions d'euros. Els agents destaquen el negoci “rendible” que va fer la venedora en un moment de crisi en el sector immobiliari.
Notícies relacionadesUna altra de les presumptes irregularitats denunciades està vinculada al programa Casa de l'Aire, amb objectiu de promoure l'educació a l'aire lliure i en contacte amb la natura. Segons la denúncia, els menors que anaven a aquestes colònies amb patologia eren desviats després a una consulta on també treballa un membre del patronat de la fundació. L'entitat, a més, va editar un llibre sobre salut infantil i medi ambient en l'editorial d'un membre de la fundació.
I per últim, els hereus de Torné també han denunciat la col·laboració amb una càtedra de la Universitat de Sevilla i els honoraris cobrats com a advocat per Jordi Domingo, secretari de la fundació, per diversos serveis professionals. Aquestes presumptes irregularitats van ser posades en coneixement de la Generalitat el 2012.
- Recomanacions «Dinar de 10»: els elogis al millor restaurant de Cornellà de Llobregat, segons Tripadvisor
- Mil anys d’aniversari Montserrat rep amb devoció la sortida de la Moreneta per primera vegada en aquest mil·lenni
- Creu de Sant Jordi 2019 Mor Montserrat Úbeda, referent de la catalanitat i ànima d’Ona Llibres
- Els bojos són ells, ells
- Protesta L’acta del partit recull el llançament d’un objecte de Rüdiger a l’àrbitre
- «UNA NIT PERFECTA» Flick, l’amo de les finals, despulla el Madrid (capítol III)
- Futbol Un Barça feliç es classifica per a la seva cinquena final de la Champions consecutiva (1-4)
- La caixa de ressonància ¿Un concert pot competir amb un Barça-Madrid?
- Jordi Herreruela: «A Barcelona fa falta un escenari de 60.000 o 80.000 espectadors dissenyat per a la música»
- Loteries Números premiats a la Grossa de Sant Jordi 2025: primer, segon i tercer premi