"Ja ningú truca a la nostra porta"
María Engracia, de 92 anys, i el seu marit, Demetrio, de 80 anys, viuen sols en un pis del Poblenou
La parella, que no té fills, s'ha quedat sense amics i sense veïns
dcaminal35695781 barcelona 27 09 2016 sociedad domicilio de dos 160928143430 /
A María Engracia A., de 92 anys, i al seu marit, Demetrio V., de 80, la soledat els pesa com una llosa malgrat que es tenen l’un a l’altre. A mesura que han anat fent anys han anat deixant pel camí la família i també els amics. «Ja ningú truca a la nostra porta», es lamenta Demetrio. Els veïns de tota la vida fa temps que es van mudar i els nouvinguts no s’han presentat. «Ni tan sols conec el que viu davant», assegura María Engracia. El timbre del telèfon també ha emmudit i només sona de tant en tant. És una amiga que encara conserva María Engracia per anunciar-los que, quan pugui, passarà a veure’ls. Ells viuen la soledat en parella.
El matrimoni va arribar al pis on viuen al Poblenou ara fa 42 anys. «Els veïns d’ara no són com els d’abans. Llavors les portes estaven entreobertes i els veïns entraven i sortien. Ara tots estem tancats a dins de casa», apunta Demetrio. El Poblenou s’ha anat buidant de la gent de tota la vida i s’ha poblat d’apartaments turístics. En tot l’edifici només queda una veïna de les antigues. «Un amic em va dir l’altre dia que no coneix ningú al barri i és cert», explica.
Notícies relacionadesMaría Engracia només tenia un nebot, però es va morir. Demetrio, però, tenia molta família, «però és com si no en tingués», diu. El matrimoni no va tenir fills, encara que a Demetrio li hauria agradat tenir-ne. «Perquè la meva dona tingui companyia quan jo ja no hi sigui», apunta. La soledat és un problema molt greu, reconeix Carme Gargallo, responsable del programa de la Gent Gran de Càritas. «És una soledat no volguda, la gent no vol estar sola. Els coneguts de la seva franja generacional s’han mort i això és molt dur», reconeix. María Engracia i Demetrio són afortunats, dins del que cap, perquè estan junts. Altres estan en situació més vulnerable com les 175.000 persones grans que viuen soles a Catalunya.
La televisió és un pedaç per a la soledat de molta gent gran i més quan la mobilitat se’n ressent. «Quan no sóc al llit miro la tele i quan no miro la tele estic estirat al llit», diu Demetrio per explicar com passa els dies. L’home torna a tancar-se al dormitori perquè ni boig vol aparèixer a la foto juntament amb la seva dona. Confessa que està tip de ser aquí: «Vull anar-me’n perquè no vull fer patir la meva dona». Als matins, quan es desperta, es diu a si mateix: «Un dia més», i a la nit, quan se’n va a dormir, pensa: «A veure si no em desperto». La monotonia a la casa la trenca la Montse, una assistenta social que hi va una hora diària i una altra persona que els fa les feines de casa.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia