LA GRAN CITA DELS CASTELLS
Sorpresa castellera arribada de LA Xina
Quatre agrupacions de Copenhaguen, Londres, París i Andorra s'exhibeixen davant l'Ajuntament de Tarragona, i els Xiquets de Hangzhou fan un castell de nou en el concurs de dissabte
icoy35744676 castells londres tarragona161001171349 /
Els Xiquets de Copenhaguen van obrir ahir l’actuació a la plaça de la Font de Tarragona amb un tres de cinc amb agulla, un gran castell per a ells però amb la meitat d’altura dels que es podran veure avui a la Tarraco Arena Plaça durant el Concurs de Castells. Els van seguir els Castellers de París amb un tres de sis, una construcció per a colles molt novelles, com correspon a l’associació francesa. Els Castellers of London i els Castellers d’Andorra també van fer castells de sis pisos i malgrat la humilitat de les construccions, la immensa plaça es va mig omplir d’un públic que va vibrar amb les quatre colles estrangeres convidades per protagonitzar una activitat paral·lela al concurs.
«Ser aquí és un somni perquè aquesta és una plaça mítica per als castells, tot el món casteller és aquí», explica en català Hervé Sambourg, de 27 anys, que encara que treballa a París, procedeix de Perpinyà i coneix els castells des de fa anys perquè n’havia vist tant al Rosselló com a la resta de Catalunya. «Estic molt emocionada i encara més fent castells aquí amb una colla estrangera», coincideix Anna McCormmick, de 26 anys, irlandesa de Dublín i membre de la colla de Londres. Es va encomanar del virus dels castells en els tres anys com voluntària de la Creu Roja a Tarragona i va conèixer els Xiquets del Serrallo.
Tarragona és aquest cap de setmana la capital mundial dels castells, una activitat que s’ha donat a conèixer arreu del món, sobretot des que el 2010 va ser proclamada per la Unesco patrimoni immaterial de la humanitat. Les modestes quatre colles estrangeres concentrades ahir a la ciutat certifiquen la dimensió internacional assolida. També n’hi ha al Canadà, Xile i la Xina. «Som 150 persones entre castellers i grallers, però és difícil atraure’n més, sobretot en una zona on no hi ha tradició castellera», confessa Juli Peña, cap de colla i president dels Castellers d’Andorra.
Deixeble avançat
Notícies relacionadesA la tarda, a la Tarraco Arena, va començar un altre espectacle amb els castells de les 20 colles classificades per darrere de la dotzena que a partir d’avui a les deu del matí oferiran el màxim nivell dels castells. Alguns favorits a guanyar la gran final, com els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella Xiquets de Valls, intentaran castells de 10 pisos, però els Xiquets de Hangzhou, agrupació xinesa que ahir va actuar com a convidada, van demostrar que ja són un deixeble avançat al completar el tres de nou amb folre, una construcció en el límit de la gamma extra i que fins i tot presenta dificultats per a colles del top ten que actuen avui. Finalment, ahir van aconseguir quedar segons, darrere els Xicots de Vilafranca i davant dels Marrecs de Salt i els Castellers de Sant Cugat.
«Això és al·lucinant», explica en català l’informàtic bilbaí Álex Ortizdeguinea, després de descarregar un quatre de sis amb agulla amb la camisa vermella dels Castellers of London. Assegura que no coneixia els castells malgrat que va estar cinc anys estudiant a Barcelona i que l’any passat s’hi va apuntar «per casualitat» quan tot just feia tres dies que havia arribat a Londres per treballar i va ensopegar amb el grup que estava celebrant la diada de l’11 de Setembre. «És molt bonic veure l’agermanament i el suport que hi ha entre tots. Jugo a rugbi i em recorda molt aquell ambient de noblesa», destaca.
Classificació final del #ConcursTgn2016 d'aquest dissabte. Moltes felicitats @Xicots! #castellsenxarxa #castellers pic.twitter.com/q6KtlhFYJt
— Castells en Xarxa (@CastellsEnXarxa) 1 de octubre de 2016
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista