AMENACES A LA CONVIVÈNCIA A INTERNET
Xarxes de linxament social
Twitter, Facebook, Youtube i Instagram dediquen esforços fins ara insuficients per frenar els insults 'on line'
Detencions i les primeres sentències volen posar fre a l'oprobi
cjane35648668 file in this july 27 2016 file photo the twitter symbol 161007192857 /
Les xarxes socials s'han convertit en les noves places públiques on sembla que està permès vilipendiar, acarnissar-se i burlar-se de qualsevol. Moltes vegades no passa d'exhibir sentit de l'humor però en altres l'educació es deixa de costat i es converteix en un autèntic linxament on el que menys importa ja és el motiu inicial.
Ha passat amb famosos que han realitzat comentaris o accions desafortunades dins i fora de les xarxes, però també amb persones d'idees diferents de les dels opinadors 'oficials' (futbol, toros, política), o en les polèmiques de sempre amb rerefons de nacionalisme, masclisme, racisme i homofòbia. Ja té fins i tot nom: linxament digital, i va més enllà del 'troll' (gamberro) o 'hater' (odiador) i congrega multituds que s'animen entre elles. Però les xarxes estan dient prou i van posant filtres que alguns creuen que haurien de ser més severs.
L'assumpte ha arribat tan lluny que la revista 'Time', que el 2006 va fer personatge de l'any els internautes, una dècada després -l'agost passat- va dedicar la portada a preguntar-se si estem perdent internet per la cultura de l'odi amb el sagnant exemple dels insults a una de les seves periodistes.
Aquest estiu passat, sense anar més lluny, no han faltat els casos també a Espanya. La mort del torero Víctor Barrio a la plaça, la nòvia del Rubius, la periodista Ana Pastor, l'activista transsexual Mar Cambrollé o l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, han rebut autèntics banys d'insults de tota mena algun dels quals ha acabat a la fiscalia.
Las claves de la noticia
- Víctor Barrio Antitaurins i taurins es van embrancar en una autèntica batalla virtual d'insults després de la mort de Barrio. La viuda del torero i una associació taurina van portar el cas a la fiscalia, que segueix endavant amb les denúncies.
- 'Youtubers' 'Youtubers' @Irimatic, la instagramera nòvia del Rubius, el 'youtuber' més famós del moment, i Miare, una altra 'youtuber' exparella de Dalas Review i actual nòvia de Wismichu, han viscut a la seva pell els odis de les fans d'ells, amb amenaces de mort incloses.
- Televisives Les periodistes Lara Siscar i Ana Pastor, o l'actriu Eva Hache han rebut insults i amenaces de mort diverses vegades. Els assetjadors de Siscar van ser condemnats. Pastor i Hache ho van denunciar.
- Tiziana Cantone La jove italiana va aplaudir que el seu nòvio estigués gravant un vídeo eròtic sense saber que el penjaria després i que a tot Itàlia se'n farien ressò. Es va suïcidar aquest estiu víctima de la depressió i la vergonya.
Els motius per a tant odi es concentren en temàtiques fixes: política, futbol, famoseig, escriptors, toros, sexe o errors. I denoten racisme, homofòbia, masclisme i intolerància general. A vegades, les burles deriven cap a insults, amenaces i intimidacions tan fortes que arriben a ser denunciades a la policia. I ja hi ha hagut les primeres sentències. Des de les multes per insults que ha aconseguit la periodista Almudena Ariza contra un bloguer fins a la condemna a dos anys de presó per a una fotògrafa valenciana per acudits i comentaris sagnants sobre víctimes d'ETA com Irene Villa o Miguel Ángel Blanco.
Però ha sigut un cas als Estats Units, el de l'actriu afroamericana Leslie Jones, que va rebre insults racistes pel seu paper en la nova versió d''Els caçafantasmes', el que ha fet que Twitter, una de les xarxes socials on més es produeix aquest linxament, assumeixi el compromís de prendre mesures d'una vegada.
PROMESES DE DORSEY
De moment, l'efecte del cop de força de Jack Dorsey, el cofundador i actual director general de Twitter, ha sigut un anunci que encara s'ha de concretar però que es basa en l'anomenat 'filtre de qualitat', una eina llançada l'any passat que bloqueja paraules ofensives que poden arribar a ser 'trending topic' (sobretot insults racistes) i evita els duplicats i el trànsit que considera que és automatitzat. La xarxa pot donar de baixa un perfil i no tornar-lo a admetre fins i tot per a tota la vida, però com que Twitter permet l'anonimat, molts 'community managers' es queixen que es tornen a donar d'alta amb un altre nom, encara que hagin perdut els seus seguidors en el transvasament. Precisament l'opció de l'anonimat, unida al fet que tot el contingut és públic i que permet arribar a grans audiències, ha fet de Twitter el territori favorit de 'haters' i 'trolls'.
L'actualització del 'filtre de qualitat' encara no funciona completament a fora dels EUA. El nou mecanisme farà que sigui l'usuari qui seleccioni les paraules que no vol veure, però no quedaran censurades per a tothom a excepció d'unes de clarament fixades. S'afegirà així a les opcions d'informar sobre contingut inapropiat, bloquejar un usuari o silenciar-lo que ofereix actualment la plataforma i que es revelen insuficients quan són molts els usuaris que insulten.
Twitter esgrimeix que ara és més fàcil denunciar que fa uns anys, però admet que encara han de millorar moltes coses, entre altres, la difusió de com han d'actuar els usuaris que se sentin afectats. "A vegades un 'hashtag' nascut amb intenció d'insultar s'acaba convertint en positiu", es disculpen, en referència a la creixent autoregulació de la comunitat.
Però els esforços de Dorsey no són els únics. El sistema de bloquejar paraules ja l'utilitzen Facebook i Instagram. "Facebook elimina el llenguatge que incita a l'odi, és a dir, tot contingut que ataca directament persones en funció de raça, ètnia, nacionalitat, religió, orientació sexual, sexe, gènere o identitat sexual, discapacitats o malalties greus", asseguren fonts de l'empresa.
La companyia de Mark Zuckerberg, no obstant, confia que siguin els usuaris els que denunciïn els continguts que consideren ofensius i després els sotmet a moderació d'un grup de treballadors sobre els quals la companyia -com tampoc Twitter- vol comentar res i que segons va publicar un consorci de periodistes revisen massa comentaris.
IRONIES EXPLICADES
"Els usuaris de Facebook poden qüestionar idees, institucions i pràctiques. I fins i tot compartir contingut amb llenguatge que incita a l'odi cap a una altra persona amb la intenció d'educar-ne altres sobre aquest tipus de llenguatge", diuen, però adverteixen: "En aquest cas, esperem que s'indiqui clarament la finalitat perquè puguem entendre millor per què s'ha compartit".
Notícies relacionadesYoutube també ha optat per implantar filtres i sistemes per intentar minimitzar els linxaments col·lectius, com reforçar els sistemes de denúncies i els d'identificació d'usuaris, però l'edat dels fans dels 'youtubers', un dels últims filons d'assetjament, hi influeix i mantenen els seus àlies. A Periscope és possible denunciar un usuari que comenti el vídeo que s'està emetent, però si comencen a insultar diversos a la vegada, pot arribar a ser impossible fer-ho per la velocitat a la qual apareixen els comentaris.
"Twitter desprotegeix bastant l'usuari. Facebook ja suprimeix comentaris que arriben duplicats o que estan escrits en majúscules, o que continguin paraules senyals. I Periscope i Tumblr són paradisos de 'trolls' perquè és lliure insultar", adverteix Keka Sánchez, responsable de xarxes socials de l'organització de consumidors Facua i bloguera.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034