INVESTIGACIÓ PER PRESUMPTA APROPIACIÓ INDEGUDA

Els investigats per desviar fons d'una fundació per a nens pobres en culpen un mort

Els representants de la Fundació Roger Torné justifiquen davant el jutge una polèmica operació immobiliària

La família del creador de l'entitat acusa els patrons d'obtenir un benefici personal en la compra de pisos

icoy35535770 barcelona 15 09 2016 sede de la fundaci  roger torner   en l161013185928

icoy35535770 barcelona 15 09 2016 sede de la fundaci roger torner en l161013185928 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els responsables de la Fundació Roger Torné investigats pel presumpte desviament de fons van culpar ahir un patró mort de la principal operació sospitosa: la compra per part de l’entitat el 2008 de nou vivendes en un bloc del carrer Sant Cosme de Terrassa. Segons la denúncia presentada per la filla del fundador de la fundació, l’empresa venedora estava vinculada, a través de tres societats, a l’advocat Jordi Domingo García-Milà, secretari de la fundació i que s’ha significat políticament per ser un dels impulsors de la Constitució catalana, i a un altre membre del patronat.

Un jutge de Barcelona va prendre declaració ahir com a investigats a la directora de la fundació per a nens pobres, Soledad Román Collado; al secretari no patró, Jordi Domingo, i a María Dolores Alegre, que només va estar durant unes setmanes al patronat de l’entitat. Tots tres van respondre a les preguntes del jutge i dels seus advocats defensors, però es van acollir al dret a no contestar a l’acusació particular, exercida per Leire López Pina.

La fundació Roger Torné va ser creada el 1984 per l’empresari tèxtil i mecenes català Josep Torné Pardell, que va morir el 2000, per ajudar nens pobres i les seves famílies. L’industrial i també impulsor del Banc dels Aliments de Barcelona va dotar l’entitat d’un important patrimoni. Va aportar diners en efectiu i diversos immobles a Barcelona, Barberà del Vallès i Sabadell. El 2014, el patrimoni de la fundació era d’uns 22 milions d’euros. Després que Torné morís, va ser nomenada presidenta la seva filla, Soledad Torné Sanz, que va ser apartada el 2007 de la junta i és qui ha presentat la denúncia.   

Fonts jurídiques han confirmat a aquest diari que els investigats han justificat l’operació de compra del local al·ludint al fet que l’entitat estava obligada per llei a invertir el romanent de fons en un immoble i que va ser un antic patró, ja desaparegut, qui es va encarregar de negociar la compra dels pisos a Terrassa.

Petites participacions

Notícies relacionades

No obstant, segons diverses fonts de l’acusació particular, no han aclarit les condicions de la venda. Això sí, tant Jordi Domingo, que era secretari de la fundació, com Soledad Román, directiva, han reconegut que tenien una petita participació de forma indirecta a través de societats en l’empresa venedora dels pisos. Van aclarir, no obstant, que els beneficis obtinguts per la venda van ser de 5.000 euros en el cas de Roman i nuls, en el de Domingo.

Els tres investigats han negat davant el jutge que cessessin en una junta fictícia la filla del fundador de l’entitat, sinó que va ser ella qui va dimitir d’un càrrec que, a més, era vitalici. També sostenen que no van canviar l’objecte social de la fundació. La denúncia exposa que el 2007, quan aquesta dona va ser apartada de la fundació, la majoria dels recursos es van dedicar a despeses de personal i no a ajudar els nens.