Brussel·les insta WhatsApp a deixar de compartir usuaris amb Facebook

El Grup de Treball 29 reclama a Yahoo que expliqui la seva col·laboració amb els serveis secrets dels EUA

 

 

2
Es llegeix en minuts
Carmen Jané
Carmen Jané

Redactora

Especialista en Periodista especialitzada en tecnologia, continguts digitals i elearning. Escric des de Última Hora.

ver +

El Grup de Treball 29, l'entitat consultora de les agències de protecció de dades europees, ha enviat una carta a WhatsApp exigint-li que aturi el transvasament d'informació entre usuaris europeus de WhatsApp i Facebook. L'entitat també s'ha dirigit a Yahoo preguntant per la filtració de dades d'usuaris del seu servei de correu electrònic i la seva col·laboració escanejant correus per als serveis d'intel·ligència dels Estats Units.

El Grup 29, en què participa l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, ja havia expressat la seva intenció de demanar explicacions a Facebook sobre el transvasament d'informació d'usuaris de WhatsApp, companyia que va comprar el 2015 per 19.000 milions de dòlars. WhatsApp va anunciar als seus usuaris el setembre passat en una actualització que havien d'acceptar les noves condicions, que incloïen que Facebook tingués accés a dades personals, com el nom, el telèfon i l'ús que feien de l'aplicació, no només per a qüestions publicitàries.

L'organisme consultiu, que presideix la presidenta de la CNIL, l'agència de protecció de dades francesa, "sol·licita a WhatsApp que comuniqui tota la seva informació rellevant al grup de treball tan aviat com sigui possible i insta la companyia a parar l'intercanvi d'usuaris", segons l'agència Reuters, que ha tingut accés al document.

Un portaveu de WhatsApp va explicar a Reuters que la companyia està treballant amb les autoritats de protecció de dades per respondre a les seves preguntes. "Hem tingut converses constructives, fins i tot abans de l'actualització, i seguim compromesos per aplicar les lleis existents", va assenyalar a l'agència.

ACCÉS DELS SERVEIS SECRETS

El Grup 29 també ha demanat a Yahoo informació sobre un incident de seguretat el 2014, que s'ha conegut recentment, en què es van filtrar contrasenyes i adreces de correu electrònic de 500 milions d'usuaris, així com la col·laboració de la companyia amb els serveis secrets nord-americans per permetre'ls escanejar el contingut dels missatges que rebien als seus comptes de correu electrònic.

Notícies relacionades

L'entitat reclama a Yahoo que els expliqui l'incident, notifiqui als usuaris les seves conseqüències i que cooperi amb les investigacions. "Yahoo ha sigut convidat a proporcionar informació sobre les bases legals i la compatibilitat de la col·laboració amb les lleis europees", afirma. 

L'espionatge de la NSA a les comunicacions d'usuaris europeus, entre ells destacats dirigents polítics com Angela Merkel i François Hollande, que va destapar Edward Snowden, va provocar que el Tribunal Europeu de Justícia cancel·lés l'acord de Port Segur ('Safe Board') i que s'hagués de redactar un nou marc de transferència de dades, el Privacy Shield, que es va aprovar l'abril passat.