El Suprem anul·la el reial decret que regula el cànon digital
L'alt tribunal conclou que no es pot aplicar perquè és contrari a la normativa europea
digital2
El Tribunal Suprem ha estimat el recurs presentat per tres entitats de gestió de drets d'autor contra el reial decret de 7 de desembre que regula el procediment per al pagament de la compensació per còpia privada. L'anomenat cànon digital grava la venda d'equips i dispositius susceptibles d'emmagatzemar continguts per part dels particulars, per la remuneració de les còpies privades amb càrrec als Pressupostos Generals de l'Estat. L'alt tribunal es basa en la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que va declarar que el sistema espanyol no és compatible amb una directiva europea.
El Reial Decret ara anul·lat donava compliment a un altre d'anterior que suprimia la compensació equitativa per còpia privada i deia que el Govern establiria reglamentàriament el procediment de pagament als perceptors de la compensació.
Els demandants basaven la seva impugnació en una directiva europea que exigeix que sigui l'usuari de còpia privada qui suporti efectivament el cost de la compensació equitativa. A més, defensaven que no hi havia un criteri objectiu de càlcul del perjudici causat per les còpies privades i resulta impossible arribar a una compensació equitativa.
Per resoldre el recurs, el Suprem va plantejar una qüestió prejudicial davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), a l'entendre que l'assumpte gira fonamentalment al voltant d'un problema de dret de la Unió Europea. En la seva sentència, el tribunal europeu va establir que el sistema de compensació equitativa per còpia privada no és compatible amb la Directiva 2001/29/CE.
NOVA LEGISLACIÓ
La sentència de l'alt tribunal espanyol recorda que mentre es resolien els recursos presentats, es va aprovar la llei 21/2004 per modificar la llei de propietat Intel·lectual, que es troba pendent d'un recurs d'inconstitucionalitat, per la qual cosa l'advocat de l'Estat proposava que el Suprem esperés a conèixer aquesta resolució abans de resoldre sobre el cànon digital.
El Suprem sosté que “si una norma jurídica nacional és contrària al dret de la Unió Europea ha de ser inaplicada, independentment que a més pugui ser inconstitucional”.
Notícies relacionadesL'Associació d'Usuaris de la Comunicació (AUC), que ha celebrat la sentència de l'alt tribunal, considera que el problema del finançament de la còpia privada a través dels pressupostos no és només que s'obligui a pagar a les persones jurídiques per una activitat, la reproducció de còpia privada, que en realitat tenen prohibida per llei.
Per AUC, el més "injust" és que s'obliga a pagar a persones que no només no realitzen còpies, sinó que "ni tan sols són usuaris dels equips, dispositius i suports que ho permeten, sostraent a més dels impostos, quantitats que s'haurien de dedicar amb millor fortuna a garantir serveis bàsics, especialment per als col·lectius més desafavorits".
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"