Espanya baixa 10 llocs en el rànquing de la lluita contra el canvi climàtic en tres anys

El retrocés de les renovables i la inacció del Govern en funcions passen factura

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

Espanya segueix retrocedint en el rànquing dels països que millor lluiten contra el canvi climàtic. Aquest any ha baixat del lloc 32 al 33, «per la seva falta d’acció», quan el 2014 havia arribat a ocupar la plaça 23. Una caiguda de 10 posicions en només tres anys que ens acosta a la cua dels que menys esforços fan per lluitar contra les emissions de gasos efecte hivernacle.

L’índex d’Acció Climàtica 2017 (CCPI, en les sigles en anglès) està coordinat per l’oenagé GermanWatch i la coalició europea Climate Action Network (CAN) i va ser presentat dimecres a la nit en el marc de la cimera del clima de Marràqueix (COP 22). En la seva elaboració es tenen en compte les accions de 58 països que sumen el 90% de les emissions del planeta. Espanya queda ara per darrere de països que han millorat molt els seus resultats, com l’Índia (20) o Hongria (32), mentre que a la lliga dels països de la Unió Europea s’acosta al fanalet vermell. És el 23è de 28.

LES RENOVABLES

La regressió que les energies renovables han experimentat durant la primera legislatura de Mariano Rajoy, que no s’ha vist compensada per cap altra mesura, s’ha sumat a la inacció de l’últim any al tenir un Govern en funcions. Poques hores després de conèixer-se l’informe, la ministra d’Agricultura i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, va destacar el gran valor de «les iniciatives locals, regionals i internacionals» que ha posat en marxa Espanya, davant el plenari de l’assemblea de la COP 22.

Seo BirdLife, una de les organitzacions ecologistes que formen part dels coordinadors de l’estudi, ha criticat, en canvi, el paper que Espanya està tenint a la cimera. «L’Executiu ha enviat un mal senyal al no parlar Rajoy en el plenari. I la ministra, a part d’un nou compromís de finançament per a països en desenvolupament, s’ha limitat a repetir la posició que va defensar a París i en campanya electoral. D’això ha passat un any», va assenyalar David Howell, responsable de Polítiques Ambientals de Seo BirdLife. «Amb la legislatura que ara comença, Rajoy té una oportunitat única per pitjar l’accelerador i escalar posicions en el rànquing, cosa que hauria de fer com a país europeu més vulnerable», va afegir Howell.

POBRES RESULTATS DELS EUA

Notícies relacionades

Els tres primers llocs de la classificació han quedat vacants, perquè segons els seus autors no hi ha cap país que hagi fet els deures completament. França, en el quart lloc, encapçala la llista, i s’ha beneficiat dels esforços realitzats amb motiu de la cimera de París de l’any passat. La segueixen Suècia i el Regne Unit, «a l’empara de les promeses d’acció climàtica presentades pels seus antics governs, encara que els canvis d’executiu poden posar en risc la seva posició actual». En males posicions segueixen tant els Estats Units (43) com la Xina (45), els resultats dels quals són qualificats de molt pobres. Països com el Canadà (55), el Japó (56) i Austràlia (57) ocupen els últims llocs de la taula, només per davant de l’Aràbia Saudita.

Dimecres, l’encara secretari d’Estat dels EUA, John Kerry, va reafirmar el compromís del seu país amb els acords de París i va entregar un document que el compromet a una reducció del 80% de les emissions en el període 2005-2050. Donald Trump tindrà l’última paraula.