El Consell Escolar proposa allargar l'educació obligatòria fins als 18 anys

Els estudiants haurien de començar el col·legi als 5 anys i als 14 ja obtindrien un primer títol bàsic

L'organisme obre un debat, fins al maig, sobre com hauria de ser el model educatiu de la Catalunya independent

1
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

Per debatre que no quedi. El Consell Escolar de Catalunya, per indicació de la consellera d'Ensenyament Meritxell Ruiz, inicia des d'aquest divendres i fins al pròxim mes de maig un debat públic obert a la comunitat educativa per decidir com hauria de ser el model educatiu català. Entre les propostes de partida (recollides en cinc ponències marc), la possibilitat que l'educació obligatòria s'allargui fins als 18 anys, davant els 16 actuals. 

Més de 100.000 persones, entitats, institucions públiques i privades, sindicats i altres agents de l'educatius estan convidats a participar en aquest gran debat, "que ha d'anar més enllà de les constriccions normatives i pressupostàries", destaca el president del Consell Escolar, Lluís Forn. Aquest serà el tercer intent de l'Administració catalana per mirar de consensuar com ha de ser l'ensenyament a Catalunya, després de la Conferència Nacional d'Educació celebrada entre els anys 2000 i 2002 i de les deliberacions iniciades per arribar a un Pacte Nacional d'Educació entre el 2007 i el 2008.

La ponència sobre l'anomenada arquitectura del sistema educatiu, elaborada per Joan Mateo, president del Consell d'Avaluació i exsecretari de Polítiques Educatives amb Irene Rigau, proposa que l'educació infantil comenci als dos anys, i la primària, als cinc. Als 14 anys, els estudiants obtindrien ja un primer títol educatiu, de graduat escolar bàsic, com passava quan s'estudiava l'EGB. La graduació superior es produiria als 18 anys, suggereix Mateos, en la línia del que proposen fa temps formacions polítiques com el PSOE.

MIR PER A MESTRES

Notícies relacionades

El Consell Escolar planteja millorar la formació dels mestres amb un màster i almenys un any de pràctiques remunerades en una escola de referència (en un model similar al MIR que fan els metges), una mesura també contemplada per diversos experts educatius.

El tret de sortida d'aquest debat, que es presenta com a "obert i amb voluntat d'integrar tots els parers", el va donar l'octubre passat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en un acte formal al Palau de la Generalitat que es vincula a la renovació pedagògica que des de fa temps ja estan introduint moltes escoles al marge de l'Administració.